Sarajevo / Stuart Peach danas sa predstavnicima Parlamenta BiH

15. 12. 2021. u 07:05:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Sastanak članova kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH sa specijalnim izaslanikom britanskog premijera za zapadni Balkan Stuartom Peachom bit će održan danas u Sarajevu.

Ovo je Peachova prva posjeta Bosni i Hercegovini otkad ga je premijer Velike Britanije Boris Johnson imenovao na ovu funkciju prije nekoliko dana.

Podjetimo, Peach je jučera boravio u Predsjedništvu BiH, a dočekala su ga sva tri člana - Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović.

“Institucije BiH ne smiju biti uslovljavane ničim i ni od koga, niko nema pravo da blokira njihov rad. Ono što sam takođe kazao je da BiH treba nastaviti prije blokada, 14 prioriteta, Program reformi, to bi bilo najbolje za sve nas u ovoj zemlji”, poručio je Džaferović nakon sastanaka sa Peachom.

U nastavku ćemo nabrojati neke od najvažnijih funkcija koje je Peah obavljao tokom karijere, a poslije toga bi trebalo biti jasno da s njim "igranje" neće biti moguće.

Bio je 32. predsjednik Vojnog komiteta NATO, kao najviše i najdugotrajnije vojne strukture u Alijansi.

Peach je bio najviši vojni oficir NATO-a i vojni savjetnik Generalnog sekretara NATO i bio je najviši službenik Ujedinjenog Kraljevstva u Alijansi.

Radeći za Kraljevsko vazduhoplovstvo od 1974. godine, Peach se kvalifikovao kao instruktor nuklearnog naoružanja i elektronskog ratovanja.

Operativno je službovao u Belizeu (država na obali Karipskog mora op. a.), Hong Kongu i Njemačkoj 80-ih godina. Bio je i zapovjednik vazduhoplovnih snaga u štabu KFOR-a (NATO) na Kosovu i bio je zamjenik višeg britanskog vojnog savjetnika u Centralnoj komandi američkog štaba 2001-2002.

Bio je generalni direktor za prikupljanje obavještajnih podataka u Ministarstvu odbrane 2003-2006 i šef obavještajnih službi Odbrane, kao i zamjenik predsjednika Zajedničkog obavještajnog komiteta Ujedinjenog Kraljevstva 2006-2009, gdje je bio britanski član u Obavještajnom odboru NATO-a.

Bio je šef zajedničkih operacija u Stalnom zajedničkom štabu. To je štab sa tri službe odakle se planiraju i kontrolišu sve prekomorske vojne operacije, sa sjedištem u Londonu.

Bio je zamjenik načelnika Štaba odbrane od maja 2013. do maja 2016. i bio je odgovoran za svo vojno osoblje Ujedinjenog Kraljevstva u NATO-u.

Bio je načelnik Štaba odbrane od jula 2016. do juna 2018. i preuzeo je ulogu predsjednika Vojnog komiteta NATO-a u junu 2018, što je njegovo četvrto imenovanje sa četiri zvjezdice.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (3)