Stručnjak za sigurnost o Dodikovim prijetnjama: To je rušenje ustavnog poretka

5
Radiosarajevo.ba
Stručnjak za sigurnost o Dodikovim prijetnjama: To je rušenje ustavnog poretka
FOTO: Screenshot / Miralem Kapetanović

Serijal prijetnji koje je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, danas izrekao u
Beogradu na stanovit način su kulminirale najavama da će do kraja oktobra uči u procese donošenja odluka koje će zabraniti rad Državnog agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) i Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA) na području bh. entiteta RS.

Potvrdo je, također, i da će započeti postupak za donošenje odluka u Narodnoj skupštini RS o "povlačenju saglansosti na vojsku i ostalo", zbog čega mu je već zaprijećeno sankcijama iz Sjedinjenih Američkih Država. Najavljujući rigorozne korake Dodik je, također, kazao i da "granice na području RS-a pripadaju RS-u, a ne BiH", te da će povući i tu saglsnost.

Miralem Kapetanović, sigurnosni stručnjak, koji je svoj radni vijek proveo u obavještajno-sigurnosnom sektoru, podsjeća da je prema odredbama Zakona o OSA-i nadležnost OSA-e na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine, te da se na teritoriji naše zemlje ne mogu osnivati, niti djelovati, nikakve druge civilne obavještajno-sigurnosne strukture.

Oglasili se iz SDA: 'Dodikove laži i prijetnje su alibi za secesionizam'

Oglasili se iz SDA: 'Dodikove laži i prijetnje su alibi za secesionizam'

"Ukoliko Dodik bude preduzeo neku radnju da bi se spriječilo, recimo, djelovanje OSA-e na području RS, onda se radi o rušenju ustavnog poretka BiH. To je vrlo opasna radnja koja može imati nesagledive posljedice po sigurnosnu situaciju u BiH i njen teritorijalni integritet i suverenitet", kazao je Kapetanović za Radiosarajevo.ba.

Ono što član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a trenutno radi usporedio je s "ruskim ruletom".

"Ono što je vrlo opasno je to što sve ukazuje da će Dodik, ukoliko ne bude spriječen od strane međunarodne zajednice, možda povući neki od najavljenih poteza, jer se nalazi u situaciji iz koje se teško može izvući, a da ne izađe znatno oslabljen, što mu, svakako, ne odgovara. Uz mentore iz Rusije i Srbije igra "ruski rulet" jer su možda njihove procjene da bi u ovom trenutku trebalo zakomplicirati međuetničke i političke procese u regiji, pa možda izazvati i incidentne situacije niskog intenziteta", zaključio je Kapetanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije