Stručnjak za sigurnost: Intenzivirane su hibridne operacije Rusije protiv BiH!

Radiosarajevo.ba
Stručnjak za sigurnost: Intenzivirane su hibridne operacije Rusije protiv BiH!
Foto: Al Jazeera Balkans / Dr. Ahmed Kico

Povodom vijesti i komentara koje su danas prenijele pojedine agencije i portali u Bosni i Hercegovine da se na prostoru entiteta RS pojavio i djeluje ruski proratni bloger koji se pojavljuje pod nazivom "Rybar", te da je na području Srbije i entiteta RS održao višednevnu "edukaciju", jasno je da se intenziviraju hibridne operacije (hibridno djelovanje) Ruske Federacije protiv države Bosne i Hercegovine (BiH).

Kreiranje uznemirenosti

Ovo za portal Radiosarajevo.ba izjavio dr. Ahmed Kico, stručnjak iz oblasti bezbjednosti, inače koautor knjige Bosna i Hercegovina i Zapadni Balkan: aspekti geopolitike i hibridnog rata, upozoravajući na ovakvo opasno djelovanje u BiH.

"Veoma je znakovito i zabrinjavajuće spominjanje i kanala Telegram u okviru kojeg se na zaštićen način plasiraju interesi i "vrijednosti" ruske vojske i Ruske Federacije u cjelini.

Anketa | Večeras počinje Eurosong: Znate li koja je pjesma iz BiH ostvarila najbolji plasman?

Anketa | Večeras počinje Eurosong: Znate li koja je pjesma iz BiH ostvarila najbolji plasman?

Izvođači tih radova su aktuelni režimi iz Srbije i entiteta RS, pri čemu jednu od ključnih uloga imaju ruski portali u Srbiji kao što su Sputnik i RT Balkan.

Ivica Puljić: Zemlje koje se protive rezoluciji o Srebrenici šire laži u UN-u

Ivica Puljić: Zemlje koje se protive rezoluciji o Srebrenici šire laži u UN-u

Oni kreiraju uznemirenost kod ljudi u BiH, Srbiji, Crnoj Gori da će uskoro početi ratni sukobi na prostoru Zapadnog Balkana, te da je sve to posljedica agresivne politike Zapada protiv Srba kao naroda i Srbije kao države", komentira Kico za Radiosarajevo.ba.

Odvraćanje od NATO-a

Prema riječima stručnjaka koji je radni vijek proveo u sigurnosnim agencijama, suština ovih hibridnih operacija je distrakcija (odvraćanje) pažnje svjetske javnosti na ratne aktivnosti Rusije u Ukrajini, te dodatno zaustavljanje u integiranju naše države Bosne i Hercegovine u EU i NATO Savez.

"Ruski narativ dodatno raspiruju gotovo svi printani i elektronski mediji koji su pod kontrolom režima Aleksandra Vučića, kao i oni u entitetu RS koji su u propagandnoj funkciji režima Milorada Dodika. Sigurnosni stručnjaci iz BH, Evrope, SAD i Velike Britanije već duži niz godine upozoravaju vlasti Bosne i Hercegovine da će se hibridne operacije Rusije protiv Bosne i Hercegovine intenzivirati.

U tom smislu Bosna i Hercegovina je preduzela i preduzima određene aktivnosti, prije svega u OSA BiH, FMUP-u, pojedinim kantonalnim MUP-ovima, te određenim vladinim i nevladinim organizacija i udruženjima koje se suprotstavljaju pogubnim efektima ruskog malignog uticaja prema i u BiH", istakao je Kico.

Ima li dogovora o izmjenama Izbornog zakona?

Ima li dogovora o izmjenama Izbornog zakona?

Veliki doprinos ovim aktivnostima daju određeni printani mediji i portali lojalni državi BiH, uglavnom s redakcijama u Sarajevu.

"Takve aktivnosti ovih medija i portala su od suštinskog značaja i interesa za državu Bosnu i Hercegovinu i njene građane. Međutim neophodno je intenzivirati ukupne aktivnosti institucija Bosne i Hercegovine kao što su Predsjedništvo BiH, Vijeće ministara BiH (posebno pojedina ministarstva), kao i institucije i agencije sigurnosna i obrazovnog karaktera na nivou BiH, entiteta, kantona i Brčko Distrikta BiH. U tom smislu neophodna je srdanja, te kontinuirana edukacija ovih subjekata političkog, sigurnosnog, obrazovnog sistema sa Odjelima za suprotstavljanje hibridnim operacijama iz EU, NATO-a i SAD. Određeni segmenti saradnje već postoje, ali ih treba ubrzati".

Upozorenje građanima

Posebno je važno da Institut za društvena istraživanja koji je formiran i djeluje u okviru FPN Sarajevo, dodatno popuni svoje kapaciteta kako bi preko sigurnosnih stručnjaka blagovremeno vršio analize o zloćudnom uticaju hibridnog ratovanja iz Rusije, Srbije, entiteta RS protiv interesa i stabilnosti BiH i regiona u cjelini. Napominje da nadležne agencije i institucije trebaju dati relevantne informacije i resurse ovom Institutu, kako bi se blagovremeno suprotstavljao hibridnom djelovanju Ruske Federacije protiv BiH.

"Generalno, građani Bosne i Hercegovine ne smiju podlijegati zloćudim informacijama koje dolaze iz medija Ruske Federacije, te njihovih sestrinskog medija i portala kakvi su u Srbiji i entitetu RS. Dakle, građani, političke i sigurnosne institucije ne smiju pristati na narativ da je Bosne i Hercegovina nemoguća kao država, te da nema perspektivu i da se mora raspasti.- Naprotiv, mi kao građani moramo vjerovati u našu državu Bosnu i Hercegovinu, njene institucije i agencije koje su temelj opstanka svih vrijednosti naše države", istakao je.

Suprotstaviti se narativima

U tom smislu nužno je da se građani BiH, agencije, institucije i udruženja suprotstavljaju narativu Dodikovog i Vučićevog režima da je skorašnja Rezolucija UN-a o Genocidu u Srebrenici, stigmatizacija cijelog srpskog naroda.

Ilustracija/Vojnici

"Naprotiv, ona je u funkciji osude Miloševićevog režima i njegovih ranijih i sadašnjih sljedbenika koji negiraju presuđeni Genocid u Srebrenici i moguće spremaju se da ga ponove. Dakle, borba Vučićevog i Dodikovog režima protiv skorašnjeg usvajanja Rezolucije UN-a o genocidu u Srebrenici, zapravo je dodatno u funkciji jačanja ruskog agresivnog prisustva u BiH i zemljama regije, koje bi trebale dovesti do novih ograničenih sukoba, a što je opet dio rasterećenja pritisaka svjetske javnosti za zločine i agresiju Rusije na međunarodno priznatu i suverenu državu BiH", ističe Kico, te zaključuje:

"I zato su od krucijalne važnosti aktivnosti bosanskih snaga ( Predsjedništva BiH, DKP i drugih institucija) da se Rezolucija usvoji i da se, na temelju iste, te relevantnih presuda Međunarodnog Tribunala iz Haga, prestane sa negiranjem genocida u Srebrenici, odnosno veličanja presuđenih zločinaca (Mladića, Karadžića i drugih)". 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije