Stručnjaci za sigurnost: Dodik u funkciji hibridnog rata protiv BiH, SAD-a i NATO-a

10
Radiosarajevo.ba
Stručnjaci za sigurnost: Dodik u funkciji hibridnog rata protiv BiH, SAD-a i NATO-a
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Javno priznanje člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, da agencije pod njegovom kontrolom prisluškuju ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u BiH Michaela J. Murphyja snažno su odjeknule u Bosni i Hercegovini, otvarajući iznova pitanje paraobavještajnog djelovanja u našoj zemlji, o čemu se već godinama spekulira u sigurnosnoj zajednici, pa i na političkoj sceni.

Ruska uloga

Portal Istraga.ba objavio je jučer da je MUP bosanskohercegovačkog entiteta RS prikupljao "podatke sa najmanje četrdeset telefona u kojima su bile SIM kartice registrirane u Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Austriji, Ukrajini, Mađarskoj i Hrvatskoj".

Istraga otkriva: MUP RS-a u BiH prikupljao podatke s mobitela registrovanih u SAD, Njemačkoj...

Istraga otkriva: MUP RS-a u BiH prikupljao podatke s mobitela registrovanih u SAD, Njemačkoj...

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Tajna operacija MUP-a RS je, navodi isti izvor, razotkrivena sredinom decembra 2020. godine i o njoj su upoznate nadležne obavještajne službe najbitnijih članica NATO-a.

Prema dokumentima u koje je Istraga imala uvid, sumnja se da su informacije prukupljene sa ovih telefona predate ruskim državljanima koji su bili članovi delegacije Ruske Federacije koju je predvodio ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Stručnjak iz oblasti bezbjednosti Ahmed Kico, inače koautor knjige Bosna i Hercegovina i Zapadni Balkan: aspekti geopolitike i hibridnog rata smatra da je portal Istraga veoma stručno i profesionalno istražio obavještajne aktivnosti MUP-a entiteta RS prema SAD-u, EUFOR-u i drugim predstavnicima međunarodne zajednice u našoj zemlji.

Edin Subašić: Veto na nastavak misije EUFOR-a uvodi NATO u Bosnu

Edin Subašić: Veto na nastavak misije EUFOR-a uvodi NATO u Bosnu

"Sve te aktivnosti su antidejtonske i protuzakonite, jer MUP entiteta RS ima nadležnosti da prikuplja informacije kroz nadzor telekomunikacija o nosiocima organiziranog kriminala, mogućih terorističkih aktivnosti na području entiteta RS. Naravno, to treba činiti na temelju naloga i odluka nadležnih tužilastava i sudova BiH, entiteta RS i Federacije BiH, Brčko Distrikta BiH, te nivoa kantona, i to u okviru konkretnih istraga...", pojašnjava Kico.

Paraobavještajna aktivnost

Prema njegovim riječima, moguće nadziranje komunikacija predstavnika međunarodne zajednice potpuno je nelegalnom, te ulazi i u sferu obavještajnih aktivnosti koje nisu u nadležnosti policijskih agencija.

Miralem Kapetanović, sigurnosni stručnjak, koji je svoj radni vijek proveo u obavještajno-sigurnosnom sektoru o aferi "Prisluškivanje" kaže: "U entitetu RS postoje paraobavještajne strukture koje imaju resurse da to urade, što je svakako nezakonito."

Kico nastavlja da sigurnosni stručnjaci procjenjuju da su kompletnu logističku i tehničku podrsku MUP-u entiteta RS za nelegalne aktivnosti prema predstavnicima SAD-a, EUFOR-a, te moguće i drugim predstavnicima međunarodne zajednice u BiH obezbijedili pripadnici BIA- e iz Srbije.

"Naravno, pod patronatom i za interesa Ruske Federacije. Moguće je da se ilegalno prikupljene informacije detaljno analiziraju u sjedištu MUP-entiteta RS, u sjedištu BIA-e u Beogradu, kao i u Humanitarnom centru u Nišu, koji je kao što znamo pod kontrolom Ruske Federacije.

Dodikovo obraćanje na skupu SNSD u Brčkom (gdje je priznao prisluškivanje američkog ambasadora, op.a.) je u funkciji vođenja daljih hibridnih operacija protiv Bosne i Hercegovine, SAD-a i NATO-a. Također, Dodik kroz priznanje da nezakonito i antidejtonski prisluškuje Ambasadora SAD u BiH, nastoji da izvrši distrakciju pažnje javnosti u BiH, regiji, Europskoj uniji (EU), pa i širom svijeta od uspješnih akcija vojske Ukrajine protiv okupacijskih snaga Ruske Federacije u ovoj zemlji", ocijenio je Kico.

Milorad Dodik javno priznao da prisluškuje američkog ambasadora u BiH: "Znamo šta on radi"

Milorad Dodik javno priznao da prisluškuje američkog ambasadora u BiH: "Znamo šta on radi"

Kontraobavještajni odgovor

Nadalje, prema riječima Kice, ovo obraćanje Dodika, najmanje je u funkciji izborne kampanje, a najviše u funkciji plasiranja interesa Ruske Federacije u BiH i regionu, a protiv ukupnih interesa BiH u sklopu EU i NATO saveza.

"Jako je važno da su ove antidejtonske aktivnosti MUP- entiteta RS uspješno markirane od strane nadležnih sigurnosnih i obavještajnih agecija u BiH, te partnerskih agencija EUFOR-a, NATO-a i drugih zemalja Zapada. Jer, kontraobavještajne aktivnosti svih pomenutih agencija u BiH, predstavnicima MUP-a entiteta RS-a, BIA -e, ruskih agencija poput SVR i FSB, zadaje mnoštvo poteškoća, budući da teško mogu prepoznati vjerorodostojne informacije od plasiranih dezinformacija", zaključio je Kico.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije