Riječ stručnjaka: Stan na 20. spratu mora biti siguran kao i onaj na petom

B. T.
Riječ stručnjaka: Stan na 20. spratu mora biti siguran kao i onaj na petom
FOTO: Arhiv / Uslovi građenja moraju zadovoljavati tehničke propise

Standardi u gradnji koje imamo su dobri i kvalitetni. Koliko se primjenjuju, je nešto što ne mogu komentirati, kazao je u izjavi za Radiosarajevo.ba Fajik Ekić, inžinjer građevinarstva i vještak građevisnke struke, upitan za ocjenu kvaliteta gradnje u Bosni i Hercegovini, što se uvijek aktuelizira kod jačih potresa, kakvi su bili jutrošnji.

Zamoljen da prokomentira dileme građana "da li je u ovakvim situacijama sigurnije biti u prostorima više ili niže spratnosti", Ekić odgovara:

I 4. zemljotres od jutros potresao BiH: I ovaj se osjetio u Sarajevu, Mostaru, Neumu...

I četvrti zemljotres, od 10.19 sati kada je prvi zatresao tlo naše zemlje, pogodio je Bosnu i Hercegovinu. Ovoga puta zabilježen je potres sedam kilometara od Ljubinja. Bio je jačine 3,4 stepena po Richteru, a osjetio se i u Sarajevu, Trebinju, Mostaru, Neumu, Stocu... Zabilježen je u 12.58 sati.

"Uslovi građenja moraju zadovoljavati tehničke propise, naročito iz sektora sigurnosti. Dakle, bilo o kojoj tehnologiji i lokaciji da se radi, uslovi se moraju zadovoljiti. Ne ulazim u subjektivne stvari, ako se one, ne daj Bože dese“, kaže Ekić, podcrtavajući da istu sigurnost mora imati i onaj ko živi na petom i na 20 spratu.

Kako kaže, laiku može izgledati da npr. neki deblji zid izgleda sigurnije od tanjeg, ali Ekić podcrtava da to ne mora biti tako, jer oba moraju zadovoljiti kriterije, bez obzira od kakvog se materijala radili.

„Međutim, ograđujem se od ocjene koliko se izvođači, projektanti i ostali učesnici u izgradnji poštuju propisane standarde i propise“, zaključuje Ekić u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije