Strategija javnog zdravstva ne može se voditi 'mandatnim' politikama

Fena
Strategija javnog zdravstva ne može se voditi 'mandatnim' politikama
Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca smatra da se strategija javnog zdravstva ne može voditi „mandatnim“ politikama, te da s velikom brigom prate stanje i dešavanja u javnom zdravstvenom sistemu u Kantonu Sarajevo.

Apeluju na odgovorne u Vladi Federacije BiH, Kantona Sarajevo i KCUS-a, da se pristupi neophodnim mjerama, kako bi se zaustavio „odljev mozgova“ i stručnjaka s KCUS-a, „progon“ najstručnijih kadrova, koji su svakako definicitarni, ali i razboritom politikom zapošljavanja, kako bi zaustavili odlazak mladih ljekara u inostranstvo.

"Upozoravamo nadležne, koji upravljaju zdravstvenim sistemom, da su odgovorni pred generacijama koje dolaze, za destrukciju jednog od najznačajnijih dijelova našeg društva. Javno zdravstvo se ne može voditi mandatnim politikama, niti populizmom", piše u saopćenju VKBI-ja.

U postojećem proizvedenom stanju, dodaje se, nametnutim i narušenim odnosima, na gubitku smo svi, a prije svih građani koji imaju potrebu i pravo korištenja zdravstvenog sistema u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

VKBI smatra da je javnost uveliko podijeljena, ali što je još poraznije, došlo je do „podjela i navijačkog pristupa“ unutar same struke, u gotovo svim ustanovama i institucijama zdravstvenog sistema, čiji se uzroci očigledno nalaze u neprihvatljivo visokom nivou prisustva političkih uticaja.

"Svjesni smo da politiku i političke uticaje nije moguće u potpunosti potisnuti, no sigurni smo da će se svi složiti da, u zdravstvenom sistemu, stručnost, iskustvo i kompetentnost apsolutno moraju biti iznad političke podobnosti ili poslušnosti", dodaju se u saopćenju Upravnog odbora VKBI.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije