Stranka za BiH o nametanju Izbornog zakona 'silom': Nesagledive posljedice

4
Radiosarajevo.ba
Stranka za BiH o nametanju Izbornog zakona 'silom': Nesagledive posljedice
Foto: Kolaž / Efendić i Schmidt

U slučaju da se silom nametne Izborni zakon, posebno udovoljavajući politici HDZ-a BiH koja dodatno etnički dijeli bosanskohercegovačko društvo, došlo bi do nesagledivih posljedica po demokratske procese u Bosni i Hercegovini, smatraju u Stranci za Bosnu i Hercegovinu.

"Pritisak kojem su već duže vrijeme izloženi građani Bosne i Hercegovine od strane Hrvatske i Srbije, sa svojim satelitskim politikama u BiH, doživljava vrhunac i prijeti narušavanju stabilnosti i sigurnosti u našoj zemlji", dodaju iz ove stranke osvrčući se na informacije da će visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt iskoristiti bonska ovlaštenja i nametnuti izmjene Izbornog zakona. 

Dodaju da bi "nagrada HDZ-u BiH" od strane visokog predstavnika značila i "podršku islamofobnoj politici koju otvoreno ispoljavaju predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjednik Hrvatske Zoran Milanović".

KK Bosna sjajnom igrom porazila Igokeu u 'paklenoj' Skenderiji

KK Bosna sjajnom igrom porazila Igokeu u 'paklenoj' Skenderiji

Hadžidedić: Schmidt trasira put za treći entitet, vratiti na snagu Ustav Republike BiH!

Hadžidedić: Schmidt trasira put za treći entitet, vratiti na snagu Ustav Republike BiH!

"Vrijeme je da se javno progovori o pravim namjerama nedemokratskih politika u Bosni i Hercegovini i onih koji ne trpe izgradnju građanskog i demokratskog društva koje u sebi ima i muslimansku populaciju. Milanović Bošnjake smatra prljavim, dok Čović javno i lažno optužuje Islamsku zajednicu da su uticali na izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH", smatraju iz Stranke za BiH.

Dodaju da su antisemitizam i islamofobija "dnevna politika i predsjednika SNSD-a i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika".

"U svom pismu mađarskom premijeru Viktoru Orbanu Dodik kaže kako se slaže da Evropa odobrenim imigracijama radi i na ukidanju svoje biološke budućnosti zasnovane na kršćanskim vrijednostima i načelima", podsjetili su. 

Podsjetili su na sadržaj pisma.

"Mađarska je prepoznala da je pravi način biološkog obnavljanja nacije vlastiti pojačani natalitet, a ne uvoz ljudi s drugih područja, iz drugih kultura, civilizacija i nekršćanske vjere. RS prepoznaje te vrijednosti kao svoje i u granicama svojih mogućnosti", istakao je Dodik.

Je "li sve navedeno znači da Evropska unija i Visoki predstavnik žele podržati takve politike u Bosni i Hercegovini?

Pozivamo visokog predstavnika Christiana Schmidta kao i ambasadora Johanna Sattlera, šefa Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH, da demantuju natpise u medijima a koji se tiču nametanja Izbornog zakona.

Sastanak o izmjenama Izbornog zakona: Razmatra se cenzus, tiče se kantona

Sastanak o izmjenama Izbornog zakona: Razmatra se cenzus, tiče se kantona

Ako se medijski natpisi ispostave istinitim, pozivamo sve probosanske stranke na zajedničku i odlučnu akciju i da masovnim građanskim i demokratskim protestom izrazimo stav da želimo demokratsku, jedinstvenu i građansku Bosnu i Hercegovinu, punopravnu članicu Evropske unije i NATO-a.

Moramo odlučno reći historijsko NE aparthejdu, islamofobiji, antisemitizmu i svim drugim antievropskim politikama. Bosna i Hercegovina zaslužuje punu demokratiju kao i svaka druga evropska zemlja", zaključili su iz Stranke za BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije