Štrajk upozorenja u svim osnovnim školama u ZHK

0
Radiosarajevo.ba
Štrajk upozorenja u svim osnovnim školama u ZHK
FOTO: Arhiv / Ilustracija

Predsjedništvo Nezavisnog sindikata uposlenih u osnovnim školama u Zapadno-hercegovačkog Hkantona (ZHK) donijelo je odluku o štrajku upozorenja zbog nepotpisivanja Kolektivnog ugovora.

Štrajk će se održati u srijedu, 28. septembra, treći sat u svim osnovnim školama.

Nezavisni sindikat na ovaj način izrazit će nezadovoljstvo položajem u kojemu su se našli nakon godina pregovaranja.

Mjesec dana od ubistva Danke (2): Šta će se dogoditi ako se dokaže da su ubice neuračunljive?

Mjesec dana od ubistva Danke (2): Šta će se dogoditi ako se dokaže da su ubice neuračunljive?

Tuzlanski kanton: Zdravstveni radnici održali štrajk upozorenja, najavljen i generalni

Tuzlanski kanton: Zdravstveni radnici održali štrajk upozorenja, najavljen i generalni

"Od januara 2019. godine pregovaramo o novom Kolektivnom ugovoru, kao i kolege predstavnici Sindikata u srednjim školama. Cijeli mandat ove Vlade potrošili smo na ”pregovaranje”, kako bi poboljšali materijalni položaj zaposlenika u prosvjeti i uredili povoljnija prava. Tijek pregovaranja bio je protkan dugačkim prekidima i potrebom za štrajkovima upozorenja kojima smo ukazivali na to da se postupak odugovlači, ne našom krivicom. Dogovorili smo se o određenim poboljšanjima koja su trebala biti unesena u Prijedlog Kolektivnog ugovora", navodi se u saopćenju .

Prijedlog Kolektivnog ugovora koji je Vlada ZHK dostavila krajem juna nije u potpunosti odražavao njihova traženja i dogovoreno. Nije sadržavao najosnovnije, elemente kojima bi znali iznos plaća i kao takav nisu ga mogli prihvatiti.

Najavljivani Zakon o plaćama na razini kantona, o kojemu se pričalo i koji je u trebao biti izrađen prije potpisivanja Kolektivnog ugovora sadržavao bi taj dio o plaćama, koji nije unesen u Kolektivni ugovor.

Isti bi razriješio mnoge nepravilnosti vezane za položaj uposlenika u osnovnim školama u odnosu na ostale zaposlenike korisnike Proračuna.

"Vlada ZHK je zatražila odgovor od Sindikata na dostavljeni Prijedlog, isti smo dostavili početkom augusta, tu je svaka komunikacija stala. Odgovor nije razmotren, Sindikat nije dobio povratnu informaciju. Sindikati nisu pozvani na razgovor i dogovor o spornim pitanjima, što smo u odgovoru naveli. Ministrica je na sjednici županijske Skupštine, u odgovoru Sindikatu srednjoškolskog obrazovanja pročitala koja su sve poboljšanja u ponuđenom Prijedlogu Kolektivnog ugovora, neka su iz prethodnih samo prepisana. Zaboravila je naglasiti razlog nezadovoljstva Sindikata, koji smo u odgovoru Vladi na dostavljeni Prijedlog napisali, ne možemo potpisati Kolektivni ugovor, a da ne znamo kolika će nam biti plaća", navodi se iz Nezavisnog sindikata uposlenih.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije