Štrajk rudara Kreke zbog neisplaćenih plaća: Ne želimo biti rudari drugog reda

AA
Štrajk rudara Kreke zbog neisplaćenih plaća: Ne želimo biti rudari drugog reda
Zbog neisplaćene plaće do 25. marta za prethodni mjesec jutros je započeo štrajk rudara u Rudnicima Kreka iz Tuzle.

Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata rudara Kreke u razgovoru za Anadolu Agency (AA) rekao je da je tokom štrajka osiguran minimum procesa rada, ali da još uvijek nema nikakvih informacija o mogućoj realizaciji zahtjeva.

˝Jutros sam obišao sva radilišta i pogone. U rudnicima 'Mramor', 'Dubrave' i 'Šikulje' svi poštuju dogovor sindikalnog i štrajkačkog odbora koji je dogovoren sa upravom o neophodnim poslovima i situacija je pod kontrolom˝, naveo je Tokić.

Osnovni zahtjev uposlenih u Zavisnom društvu Rudnika Kreka d.o.o. Tuzla je isplata plaće, koja se u skladu sa potpisanim granskim ugovorom treba isplatiti do 25. dana tekućeg mjeseca za prethodni mjesec.

˝Od marta prošle do marta ove godine objavama štrajka uspijevali smo da isposlujemo dobivanje plaće. Iako smo najveći proizvođač uglja u koncernu i sa najvećim brojem radnika, doživljavamo da svi dobiju plaću, a da je mi nemamo. Neka se već jednom kaže da i mi kao i ostali rudnici imamo i ostvarujemo to pravo, a ne da budemo rudari drugog reda˝, poručuje Tokić.

Osim osnovnog zahtjeva, Tokić poziva Vladu Federacije Bosne i Hercegovine i resorno ministarstvo da analiziraju rad uprave Kreke i da se smijeni kompletna uprava ukoliko postoji dokaz da se nije radilo kako treba.

Također, traži se i odgovor zbog čega nije došlo do realizacije novih ulaganja u predviđenoj investicionoj fazi 2016-2018. Prije tri godine rudari su od Elektroprivrede (EP) BiH tražili po fening za svaki proizvedeni megavat električne energije, na što su im iz EP BiH obećali da će od 2016. do 2018. u Kreku investirati 158 miliona KM. No, Tokić ističe da je u navedenom periodu uloženo tek osam miliona KM, pa se očekuju i sankcije za odgovorne.

Svi navedeni zahtjevi, uključujući i prijem nove radne snage, odnosno raspisivanje konkursa do 15. aprila, imaju svoje rokove, a Tokić navodi da će se štrajk privremeno prekinuti ukoliko se isplate plaće.

˝Kao ozbiljan socijalni partner, koji zna da bez proizvodnje nema ni plaća, odluku o štrajku privremeno ćemo staviti van snage ukoliko se isplate plaće sa svim porezima i doprinosima. Također, sačekat ćemo i datume o realizaciji ostalih zahtjeva i ako se oni ne ispoštuju, onda ćemo ponovo aktivirati odluku o stupanju u štrajk˝, zaključuje Tokić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije