Strabag dobio arbitražu protiv Elektroprivrede BiH: Ima li odgovornih?

2
A. S.
Strabag dobio arbitražu protiv Elektroprivrede BiH: Ima li odgovornih?
Arhiv / Strabag dobio spor

Austrijska kompanija Strabag dobila je spor pred Međunarodnim arbitražnim sudom u Briselu, po kojem je državna kompanija Elektroprivreda BiH dužna isplatiti odštetu od oko sedam miliona eura, potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba iz više izvora.

Prvobitno je tražena isplata odštete od 20 miliona eura.

Podsjetimo, riječ je o arbitraži po kojoj je ova austrijska firma tužila Elektroprivredu BiH zbog spora u vezi s gradnjom hidrocentrale Vranduk, čiji su radovi 2016. godine zaustavljeni.

Gol za Željezničar: Plavi stigli do vodstva i podigli Grbavicu 'na noge'

Gol za Željezničar: Plavi stigli do vodstva i podigli Grbavicu 'na noge'

Strabag, koji je bio vođa konzorcija na projektu vrijednom 114 miliona maraka, odlučio je početkom 2016. godine raskinuti ugovor, jer je tražio da mu se osigura dodatnih 20 miliona KM za radove, na što tada u EPBiH nisu željeli pristati.

Prema informacijama do kojih je došao naš portal, iako su Strabag i Elektroprivreda BiH pokušavali postići sporazum o mirnom rješavanju spora, kao bi se izbjegla arbitraža, Austrijanci se ipak odlučili na ovaj postupak.

Na kraju su i dobili spor pred Međunarodnim arbitražnim sudom u Briselu.

Naglasimo, Elektroprivreda BiH je, bez obzira na to što je Strabag pokrenuo arbitražu, tražila od ove firme 30 miliona eura.

Na kraju pitamo - pojeo vuk magarca, ima li odgovornih? 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije