Stop femicidu!: Sto sa 11 praznih stolica za ubijene žene u BiH

1
Radiosarajevo.ba
Stop femicidu!: Sto sa 11 praznih stolica za ubijene žene u BiH
Radiosarajevo.ba / Stop femicidu

Uličnom akcijom u organizaciji "Fondacije Cure" poručeno je "Stop femicidu!" kako bi se skrenula pažnja na sve ubijene žene i na nasilje koje žene proživljavaju svake sekunde na planeti. 

Ovim povodom obilježen je početak Globalne kampanje 16 dana aktivizma i Međunarodni dan u borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama.

Nažalost, sve žrtve femicida često proživljavaju sličnu sudbinu različitih oblika nasilja i zlostavljanja, koje završi smrću, navode iz Fondacije.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama: Od 2015. godine u BiH ubijeno više od 60 žena

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama: Od 2015. godine u BiH ubijeno više od 60 žena

Na platou ispred SCC-a postavljen je sto sa 11 praznih stolica i šoljica za kafu u okviru ulične akcije „Stop femicidu!”. Iz fondacije poručuju da taj broj predstavlja broj ubijenih žena u BiH u 2022. godini i sramotu naše države. To je poraz jer institucije ne djeluju na strateški način protiv nasilja nad ženama, naročito u vanrednim situacijama.

Kako ističu, navedeni broj žrtava je na osnovu medijskih izvještaja, pa stoga postoji mogućnost da nije potpun.

Krajnje je vrijeme za reforme koje će jačati rodnu ravnopravnost i usvajanje politika utemeljenih na dokazima kako bi se zaštitile žene i djevojčice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije