Ubistvo žene nije porodična tragedija već femicid: 48% žena u BiH iskusilo je neki oblik nasilja

2
L. Memčić
Ubistvo žene nije porodična tragedija već femicid: 48% žena u BiH iskusilo je neki oblik nasilja
FOTO: Pixabay / Nasilje nad ženama (Ilustracija)

Edina Odobašić ubijena je 11. oktobra u porodičnoj kući u 32. godini života. Ubio ju je njen suprug Enes Odobašić koji je danas pronađen mrtav. Navodno je počinio samoubistvo.

Opravdanje ne smije postojati, Edina je brutalno zadavljena, a ona nije "sama za to kriva". Bilo ko ko pokuša da ublaži ubistvo besmislenim razlozima podržava ga.

Ubistvo žene nije porodična tragedija, nije nesretan slučaj, već je femicid - Edina je ubijena zato što je žena.

Predsjedništvo BiH u New Yorku: Razgovorali s generalnim sekretarom UN-a o rezoluciji o Srebrenici

Predsjedništvo BiH u New Yorku: Razgovorali s generalnim sekretarom UN-a o rezoluciji o Srebrenici

Zločin u Bihaću: Muškarac ubio suprugu

Zločin u Bihaću: Muškarac ubio suprugu

Nerijetko osoba koja počini ovaj zločin, nakon što ubije ženu, presudi i sebi. Tako je u augustu ove godine muškarac iz Tuzle ubio suprugu, a zatim izvršio samoubistvo.

Još jedan strašan zločin se desio u novembru 2021. u Zenici kada je Mirnes Kulačić je ubio svoju bivšu suprugu Halidu, a nakon toga izvršio samoubistvo. Ubio ju je dok se vraćala kući s posla, a onda pobjegao. To nije ljubavna drama, to je femicid.

U aprilu ove godine Dragan Trkulja osuđen je na 15 godina zatvora u banjalučkom Okružnom sudu zbog ubistva supruge Snežane (57) koju je usmrtio sa više udaraca sjekirom i ubodom nožem.

Šta je femicid?

Femicid i pokušaj femicida su najekstremniji oblik nasilja nad ženama i nisu inkriminisani kao posebno krivično djelo u BiH, zbog čega je neophodno raditi na sistemskoj promjeni.

Prema izvještavanju medija, od početka 2022. godine, u BiH je ubijeno osam žena od strane njihovih sadašnjih ili bivših bračnih ili vanbračnih partnera. Od 2015. do 2021. ubijeno je 56 žena u BiH.

Velika je vjerovatnoća da je broj ubistava žena veći, jer svi slučajevi nisu obuhvaćeni medijskim izvještavanjem. Zvanični podaci ne postoje jer, kao što je već navedeno, ne postoji zakonski okvir koji femicid definiše kao krivično djelo.

Najviša izrečena kazna za femicid u BiH za period istraživanja (2017-2021) je 30 godina, a najkraća jedna godina za pokušaj femicida. Na kaznu zatvora osuđen je 31 počinilac, a tri počinioca su osuđena na kaznu dugotrajnog zatvora. Analizu je izradio AIRE centar u saradnji s entitetskim vrhovnim sudovima i Apelacionim sudom Brčko distrikta.

Enes Odobašić, koji je osumnjičen za ubistvo supruge Edine, pronađen mrtav?

Enes Odobašić, koji je osumnjičen za ubistvo supruge Edine, pronađen mrtav?

Uzroke femicida treba tražiti u položaju žena i rodnim ulogama koje vladaju u patrijarhalnom društvu kakvo je i bosanskohercegovačko, gdje dvije trećine osoba smatra da je nasilje nad ženama od strane partnera, poznanika ili stranca uobičajeno i u kojem je rašireno mišljenje da žena treba biti podređena muškarcu.

Femicid se najčešće dešava upravo onda kad žena odluči izaći iz rodne uloge koja se od nje očekuje i pokaže "neposluh", na primjer nakon što napusti partnera. Da uzroci femicida leže drugdje od uzroka drugih ubistava govori i činjenica da muškarci koji ubiju partnericu ili bivšu partnericu najčešće nisu i počinioci nekog drugog nasilnog krivičnog djela.

Femicid nije inkriminisan kao posebno krivično djelo u BiH, već se procesuira prema odredbama krivičnog zakonodavstva kojima su regulisane različite vrste ubistava.

Brutalno ubio bivšu ženu u trgovini: "Gospodine sudija, nisam namjerno"

Brutalno ubio bivšu ženu u trgovini: "Gospodine sudija, nisam namjerno"

Prema istraživanju koje je 2018. godine provela Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) o dobrobiti i sigurnosti žena u Bosni i Hercegovini, čak 48 odsto žena u BiH iskusilo je neki oblik nasilja, uključujući i nasilje od strane intimnog partnera, nepartnera, uhođenje ili seksualno uznemiravanje, od svoje petnaeste godine.

Takođe, istraživanje je pokazalo da skoro četiri od deset žena u BiH su iskusile psihičko, fizičko ili seksualno nasilje nakon navršene 15. godine života, od strane partnera ili drugih osoba. Vijeće ministara BiH, na inicijativu Agencije za ravnopravnost polova 2019. je osnovalo odbor za praćenje i izvještavanje po istanbulskoj konvenciji femicida u BiH.

Tragedija u Italiji: Bosanku upucao njen bivši partner pa presudio i sebi

Tragedija u Italiji: Bosanku upucao njen bivši partner pa presudio i sebi

Više od jedne trećine pokušaja i izvršenog femicida desilo se u stanu, kući ili dvorištu žrtve čime se potvrđuje da je za ženu koja trpi nasilje najopasnije mjesto upravo njen dom. U 20 posto slučajeva, krivično djelo dogodilo se na radnom mjestu žrtve što pokazuje veliku drskost i bezobzirnost počinilaca, navodi se u novoj Analizi prakse sudova u procesuiranju femicida i pokušaja femicida u Bosni i Hercegovini od 2017. do 2021. godine.

Ustavi BiH, RS i Federacije BiH, garantuju zabranu diskriminacije na osnovu pola kao preduslova za prevenciju nasilja nad ženama i nasilja u porodici na nivou jednog od ključnih uzroka i posljedica ovih vrsta nasilja. Statut Brčko Distrikta BiH sadrži opštu zabranu diskriminacije po svim osnovama, uključujući po osnovu pola.

Zakoni o zaštiti od nasilja u porodici su doneseni u FBiH i RS kao posebno zakonodavstvo koje se bavi isključivo i na sveobuhvatan način zaštitom žrtava od nasilja u porodici. 

Ubistva žena u BiH: Problem pred kojim zatvaramo oči

Ubistva žena u BiH: Problem pred kojim zatvaramo oči

Protesti širom BiH

Ubistvo Edine Odobašić u Bihaću potaklo je žene širom BiH da sutra izađu na proteste. To je kap koja je prelila čašu i ujedinila žene BiH da konačno izađu na ulice i kažu - dosta!

"Ove sedmice ubijena je još jedna žena u Bihaću. Njen ubica nije odmah uhvaćen. Prema nezvaničnim i nepotpunim statistikama, od 2017. ubijeno je više od šezdeset žena. Koliko njih je izgubilo život u tišini, to ni ne znamo.

U petak u 15:00 izlazimo jedna za drugu i sve one koje više nisu s nama", pozvale su na proteste članice Organizacije "Glas žene" Bihać, a demonstracije će se održati u Sarajevu, Bihaću, Banjoj Luci, Zenici, Stocu, Tuzli i Gračanici.

Žene u BiH u petak izlaze na proteste: "Nećemo više šutjeti! Nećemo živjeti u strahu"

Žene u BiH u petak izlaze na proteste: "Nećemo više šutjeti! Nećemo živjeti u strahu"

Njima će se pridružiti i druge organizacije i udruženja koje zagovaraju ravnopravnost spolova i afirmaciju prava žena.

Saša Magazinović, zastupnik SDP-a u Parlamentarnoj skupštini BiH najavio je da će na zakonu o definiranju femicida kao krivičnog djela, raditi u novom mandatu.
"Definisanje femicida kao posebnog krivičnog djela s posebnim kaznama - biti će prvi zakonski projekat na kojem ću raditi u novom mandatu, zajedno sa organizacijama za zaštitu ženskih prava. Konkretni koraci već naredne sedmice, do sada je vlast ignorisala i pitanja i inicijative", kazao je Magazinović.

Fotografkinja i aktivistkinja Tea Jagodić je nedavno predstavila podatke da je u prethodne tri godine u BiH ubijeno 40 žena, žrtava femicida.

Nejra Latić Hulusić: Zašto šutimo na nasilje?

Nejra Latić Hulusić: Zašto šutimo na nasilje?

"U Srbiji od početka godine, njih 24. Većina zločina učinjena od strane supružnika, bivših ili sadašnjih u sopstvenom domu", kazala je Jagodić.

Aida Behrem, direktorica udruženja "Žene s Une" kazala je da je veliki problem što se femicid ne klasifikuje u zakonu kao krivično djelo.

"Mi zagovaramo godinama da se rodno zasnovana krivična djela, a kao krajnji stepen nasilja u porodici - ubistvo, moraju posebno tretirati. To je praktično ovaj zadnji događaj izazvao bijes kod šire javnosti. Očekujemo da nam se sutra pridruže građani i građanke koji su ostali šokirani", kazala je Behrem.

CRVENI KARTON – “Dok nas smrt ne rastavi” ili žene ubijaju, pa šta!

CRVENI KARTON – “Dok nas smrt ne rastavi” ili žene ubijaju, pa šta!

Osvrnula se na negativne komentare na društvenim mrežama koji ublažavaju stepen zločina.

"Mi smo generalno nasilno društvo. Posebno pogađa kad se nasilje dešava prema nekome ko je slabiji (fizički). Taj patrijarhat iz kojeg ne možemo lako da se izvučemo se u ovim situacijama pokaže katastrofalan", smatra Behrem.

Istakla je da u tome tradicija igra veliku ulogu te da je rezultat toga mali broj prijava vezanih za nasilje u porodici.

"Postoji još uvijek stid i strah kod žena. Nažalost, i sistem ne reaguje često onako kako treba", rekla je Behram u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba.

Osvrnula se i na mogući krajnji rezultat istrage o ubistvu Edine Odobašić.

"Ukoliko se na kraju ove istrage pokaže da nije bilo ranijih prijava za nasilje u porodici, moguće da će se i ovo ubistvo klasifikovati kao obično ubistvo, a ne femicid", zaključila je Behram u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba.

Još jednom da napomenemo, opravdanje za zločin ne postoji! Pravdati nekog ko golim rukama zadavi suprugu je podrška ubici. Da bi došlo do promjena u društvu, da bi se žene osjećale sigurno u svom domu, da bi svaki građanin ove zemlje bez obzira na spol i dob bio siguran, potrebno je mijenjati vlastitu svijest i postaviti sebi pitanje: Zašto tražimo razloge i opravdanja za monstrume?!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije