Stoltenberg: Zabrinuti smo zbog zapaljive retorike Dodika

6
Radiosarajevo.ba
Stoltenberg: Zabrinuti smo zbog zapaljive retorike Dodika
Print Screen / Jens Stoltenberg

Ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a sastali su se u Rigi.

Razgovaraju o strateškom konceptu tog saveza koji, zbog prijetnji Rusije i Kine, kako je istaknuto, treba unaprijediti. Posebna pažnja posvećena je ulozi Moskve u Bjelorusiji, u vezi sa zloupotrebom migranata, ali i pojačanom prisustvu ruskih vojnika na ukrajinskoj granici.

Britanci su tražili da na dnevni red sastanka bude uvrštena i Bosna i Hercegovina, zbog, kako je navedeno, secesionističke retorike iz RS i podrivanja ustavnog poretka zemlje.

Meteorolozi najavili veliku promjenu vremena: Stiže osjetno zatopljenje i lokalno ljetne temperature

Meteorolozi najavili veliku promjenu vremena: Stiže osjetno zatopljenje i lokalno ljetne temperature

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg odgovorio je na pitanje šta se može očekivati od NATO-a kada je riječ o BiH i najavama o secesiji, povlačenju iz Oružanih snaga BiH, što bi moglo dovesti do sukoba i šta bi bila crvena linija za NATO.

“Prije svega, mislim da se morate prisjetiti da ste vi na Zapadnom Balkanu prešli dug put. NATO je tu prisutan od devedesetih. Pomogli smo da se okončaju dva etnička rata u BiH, a kasnije i na Kosovu i u Srbiji. Značajno smo prisutni na Kosovu kroz KFOR, kao i u BiH”, naveo je Stoltenberg.

Dodao je i da su zabrinuti zbog povećanih tenzija kojima svjedoče, te da zbog toga pozdravljaju činjenicu da NATO i EU blisko sarađuju u regiji.

“Zbog BiH smo zabrinuti i zbog bilo kakvog pokušaja da se podriva multietničnost institucija, a posebno Oružanih snaga koje su jedna od najuspješnijih multietničkih i institucija u BiH. NATO je bio važan u izgradnji Oružanih snaga BiH kao jake, multietničke institucije. Zato smo zabrinuti zbog zapaljive retorike gospodina Dodika, i iz RS”, naglasio je generalni sekretan NATO-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije