Stoltenberg: Spremni smo da pojačamo političku i praktičnu podršku BiH

1
Radiosarajevo.ba
Stoltenberg: Spremni smo da pojačamo političku i praktičnu podršku BiH
Foto: EPA-EFE / Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO saveza Jens Stoltenberg dao je intervju za "Vijesti" u kojem se, između ostalog dotakao i Bosne i Hercegovine.

Novinar "Vijesti" konstatovao je da se u posljednje vrijeme puno govori o ruskom uticaju na Balkan, posebno u Srbiji i RS-u.

"Više puta ste pomenuli tenzije u Bosni i Hercegovini i zapaljivu retriku Milorada Dodika. Kako biste opisali trenutnu situaciju u Bosni?", upitao je novinar "Vijesti".

Stoltenberg: Novi paketi pomoći za Bosnu i Hercegovinu

Stoltenberg: Novi paketi pomoći za Bosnu i Hercegovinu

"Pozivamo Rusiju da ima konstruktivnu ulogu na Zapadnom Balkanu, ali smo redovno gledali da Rusija radi upravo suprotno. NATO u potpunosti poštuje suvereno pravo zemalja da biraju vlastite političke i bezbjednosne aranžmane. To je osnovni princip evropske bezbjednost. Princip na koji se Rusija takođe obavezala da će poštovati kao dio Helsinškog sporazuma.

Bosna i Hercegovina je prešla dalek put od konflikata iz 1990-ih godina, ali, nažalost, tenzije ostaju visoke, sa retorikom koja doprinosi podjelama, obustavljenim reformama i stranim akterima koji rade na podrivanju njenog napretka", rekao je Stoltenberg.

Kako je kazao, NATO će nastaviti da promoviše stabilnost, sigurnost i saradnju u regionu "kroz naše partnerstvo sa Bosnom i Hercegovinom, napore našeg sjedišta u Sarajevu, našu podršku operaciji koju u Bosni i Hercegovini prevodi Evrospka unija EUFOR ALTHEA, kao dio aranžmana Berlin plus."

"NATO održava političkim dijalog na visokom nivou sa Bosnom i Hercegovinom. U maju sam se u Briselu susreo sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem. Ministar odbrane BiH pridružio se našim diskusijama na Samitu u Madridu a nedavno je BiH posjetio predsjedavajući Vojnog komiteta NATO, admiral Rob Bauer. Štaviše, kao što su se lideri NATO dogovorili u Madridu, spremni smo da pojačamo političku i praktičnu podršku partnerima koji se nalaze pod rizikom od ruske agresije, uključujući i BiH", rekao je Stoltenberg.

Kompletan tekst čitajte OVDJE

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije