Stoltenberg: Novi paketi pomoći za Bosnu i Hercegovinu

0
Fena
Stoltenberg: Novi paketi pomoći za Bosnu i Hercegovinu
Foto: Twitter / Jens Stoltenberg / Generalni sekretar Sjeverno-atlantskog saveza

Naš sastanak u Madridu će bit transformativan. Potrebna nam fundamentalna promjena u pristupu sigurnosti. Obećavamo nove pakete pomoći Bosni i Hercegovini, Gruziji, Mauritaniji i Tunisu, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na današnjoj konferenciji za novinare.

Stoltenberg je napomenuo da Rusija predstavlja najveću prijetnju sigurnosti svijeta i da će to biti glavna tema na samitu u Madridu.

Pored Rusije, na NATO samitu će se govoriti i o politikama Rusije i Kine.

"Planiramo razgovarati o načinu na koji ćemo se nositi s uticajem Rusije i Kine u južnom susjedstvu", rekao je generalni sekretar NATO-a.

Stoltenberg je najavio povećanje budžeta odbrane, kao i promjene u odbrambenim politikama NATO-a.

"Imat ćemo najveći remont odbrane od hladnog rata. Potrebno je povećati investicije i budžet za odbranu", kazao je Stoltenberg.

Pohvalio je ukrajinske napore u odupiranju ruskoj agresiji.

"Ukrajina se nastavlja odupirati ruskoj prijetnji i oni su nam inspiracija. Predsjednik Zelenski će nam se pridružiit na samitu. NATO je pružio podršku Ukrajini, vojnu i finansijsku od 2014. godine kada je Rusija ilegalno anektirala Krim. Od februara smo povećali podršku Ukrajini i nastavit ćemo je podržavati", dodao je Stoltenberg.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije