Stojanović povodom godišnjice presude Sejdić-Finci: Vlasti u BiH već 14 godina šute

2
Radiosarajevo.ba
Stojanović povodom godišnjice presude Sejdić-Finci: Vlasti u BiH već 14 godina šute
Foto: FENA / Dervo Sejdić, Igor Stojanović i Jakob Finci

Povodom obilježavanja 14 godina od presude u slučaju Sejdić-Finci, potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine, Igor Stojanović, u svom kabinetu organizovao je susret s Dervom Sejdićem i Jakobom Fincijem.

Presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci jasno ukazuje na postojanje diskriminirajućih odredbi Ustava i Izbornog zakona koje krše prava građana u Bosni i Hercegovini i ukazuje na potrebu za hitnim izmjenama kako bi se osigurala prava i ravnopravnost svih građana, čime bi Bosna i Hercegovina ispunila svoje međunarodne obaveze i postala dom ravnopravnih građana.

Potpredsjednik FBiH gospodin Stojanović i potpredsjednik RS Ćamil Duraković, nedavno su uputili zajedničku inicijativu prema Vijeću ministara i Ministarstvu pravde BIH za izmjenom diskriminirajućih odredbi Ustava i Izbornog zakona BiH. One trenutno onemogućavaju građanima da se kandiduju za najveće političke funkcije u državi ukoliko se ne žele izjasniti o svojoj vjerskoj ili etničkoj pripadnosti ili zbog mjesta prebivališta.

U nesreći kod Dervente smrtno stradao dječak iz FK Tekstilac: Išao na utakmicu voljenog kluba

U nesreći kod Dervente smrtno stradao dječak iz FK Tekstilac: Išao na utakmicu voljenog kluba

"Presuda u slučaju Sejdić-Finci nije presuda protiv Bosne i Hercegovine već za Bosnu i Hercegovinu i za svakog građanina ove zemlje. Dosadašnje vlasti već 14 godina šute i nisu uradile ništa da provedu presudu Evropskog suda", istakao je Stojanović.

Kada su u pitanju konkretne aktivnosti koje je poduzeo Igor Stojanović kao potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine, istakao je:

Jakob Finci uoči izbora u BiH: Kod nas se još uvijek ne pita koje si vjere nego voliš li me

Jakob Finci uoči izbora u BiH: Kod nas se još uvijek ne pita koje si vjere nego voliš li me

"Trenutno Ustavno uređenje i Izborni zakon ne garantuju jednakopravnost za sve građane. Zbog toga smo Ćamil Duraković, potpredsjednikom RS i ja podnijeli inicijativu Vijeću ministara i Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine, za otklanjanjem diskriminirajućih odredbi Ustava i Izbornog zakona kako bi se omogućilo da naša država konačno bude mjesto gdje svi građani, bez obzira na nacionalnu pripadnost, vjeru ili mjesto prebivališta, uživaju potpunu ravnopravnost i prava".

To je približavanje Evropskoj uniji i to je jedina garancija da će Bosna i Hercegovina biti usklađena sa svim evropskim normativima za koje se opredijelila, dodao je Stojanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije