Stočani žive u strahu: Ogromne stijene prijete životima, vlasti moraju hitno reagirati

8
F. Vele
Stočani žive u strahu: Ogromne stijene prijete životima, vlasti moraju hitno reagirati
Foto: ustupljeno za radiosarajevo.ba / Stolac

Danas će ispred Careve džamije u Stocu biti klanjana dženaza-namaz 28-godišnjoj Elmiri Sefo koja je stradala u razornom potresu što je u noći s petka na subotu pogodio jugoistok naše zemlje.

Također, jučer je zaprimljeno dvadeset prijava oštećenja stambenih objekata-porodičnih kuća u Stocu, a radi se o napuknuću zidova i probijanju kamenih gromada na zidovima kuća, saopćeno je.

Kako se može čuti, među oštećenim objektima je stolačka škola, a dobro je, vele, rastresena i mjesna katolička crkva...

Ne propustite: Njemačka violinistica Mira Foron na koncertu Sarajevske filharmonije

Ne propustite: Njemačka violinistica Mira Foron na koncertu Sarajevske filharmonije

Tlo ne miruje

Dok se žrtve oplakuju, a štete još zbrajaju, stanovnici Stoca strahuju.

Naime, tlo u Hercegovini i dalje podrhtava. Novi jači zemljotres registriran je i jutros u Bosni i Hercegovini, a prema podacima EMSC-a, epicentar je bio u blizini Bileće na dubini od 5 kilometara.

To je uzrokovalo nove odrone u Stocu, kao i strah od novih žrtava.

Tako se u jedan voćnjak u naselju Uzunović u Stocu otkotrljala ogromna stijena, potvrdili su za portal Radiosarajevo.ba svjedoci. Da je pala na neku kuću, moglo je biti fatalno.

"Zamislite da je ovo udarilo u kuću", vele nam.

Postaviti mreže, razbiti labave stijene…

Građani su sve ogorčeniji na vlasti.

"Ljudi su još u strahu, tlo se još trese i ima dosta opasnosti, vlasti kantona u Federacije ništa ne rade kako bi se spriječile, ne daj Bože, nove žrtve. Trebaju hitne intervencije", kažu nam Stočani.

Prenose nam i šta bi u ovom trenutku najurgentnije.

"Potrebno je izaći na teren, postaviti mreže, osigurati ili razbiti labave stijene koje bi se mogle odroniti. Posebno u Komanja Brdu i Starom Gradu", ukazuju sagovornici portala Radiosarajevo.ba.

Dok vlasti "izađu iz vikenda" i započnu konkretne aktivnosti, stolačke porodice zanoćit će još jednu noć u strahu od prijetećih fatalnih posljedica trusnog tla i s užasavajućim pitanjem hoće li sretno dočekati jutro.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije