Stiže Miholjsko ljeto, a meteorolozi najavljuju novu kišu. Uskoro stiže i razvedravanje

0
Radiosarajevo.ba
Stiže Miholjsko ljeto, a meteorolozi najavljuju novu kišu. Uskoro stiže i razvedravanje
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Miholjsko ljeto / Ilustracija

Jutros je u Bosni oblačno, a u Hercegovini je djelomično vedro. Kiša pada na istoku i sjeveroistoku Bosne i lokalno u centralnim i sjevernim područjima.

Temperature zraka izmjerene u 08:00 sati (°C): Bjelašnica 5; Ivan Sedlo 9; Sarajevo 11; Bihać, Bugojno i Drvar 12; Široki Brijeg i Tuzla 13; Banja Luka, Doboj, Livno, Prijedor, Sanski Most, Zenica i Zvornik 14; Bijeljina 15; Trebinje 16; Neum 18; Mostar 20°C.

Danas u Bosni oblačno vrijeme. Većina padavina je prije podne. U drugom dijelu dana lokalno može pasti malo kiše. U Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Na sjeveru i istoku rijetko može pasti malo kiše. Vjetar u Bosni većinom slab sjevernog smjera. U Hercegovini i jugozapadu Bosne umjereno jaka bura. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 13 i 18°C, na jugu zemlje od 23 do 27°C.

Romi danas proslavljaju svoj najveći praznik: Đurđevdan, Hederlezi ili Jurjevo

Romi danas proslavljaju svoj najveći praznik: Đurđevdan, Hederlezi ili Jurjevo

U Sarajevu oblačno. Prije podne povremeno može padati kiša. Najviša dnevna temperatura zraka oko 16°C.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA Biometeorološke prilike dodatno će se popraviti u odnosu na dane vikenda. U centralnim područjima, duže zadržavanje naoblake i povremene slabije padavine, kod osjeljivih osoba mogu uzrokovati umjerene tegobe, što će se umanjiti sa odmicanjem dana i porastom temperatura zraka. Opšta slika će, uz više sunčanih intervala, biti ljepša u Hercegovini i na zapadu zemlje. Tokom jutra i večeri poželjno je posvetiti nešto više pažnje primjerenom odijevanju, obzirom da će biti malo svježije.

Objavljena je prognoza do petka:

U utorak, 26. 9. 2023., u Bosni pretežno oblačno prije podne. Smanjenje oblačnosti u drugom dijelu dana. U Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab do umjerene jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 9 i 14°C, na jugu zemlje do 18°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 18 i 23°C, na jugu zemlje do 28°C. 

U srijedu, 27. 9. 2023., u Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. U Bosni mala do umjerena naoblaka, s tim što će dio prijepodneva po kotlinama i uz riječne tokove biti dosta magle i niske oblačnost. Vjetar slab do umjerene jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 8 i 13°C, na jugu zemlje do 18°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 20 i 25°C, na jugu zemlje do 29°C.

Upozorenje meteorologa: Nevrijeme počinje danas, prijete poplave. Ovaj dio Bosne prvi na udaru

Upozorenje meteorologa: Nevrijeme počinje danas, prijete poplave. Ovaj dio Bosne prvi na udaru

U četvrtak, 28. 9. 2023., u Hercegovini sunčano. Iako će iznad Bosne biti malo oblaka ukupni dojam sunčanog dana će narušiti magla i niska oblačnost po kotlinama i uz riječne tokove. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 8 i 13°C, na jugu zemlje do 18°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 20 i 25°C, na jugu zemlje do 28°C. 

U petak, 29. 9. 2023., u Bosni i Hercegovini stabilno i sunčano vrijeme uz malo oblaka. Dio prijepodneva po kotlinama i uz riječne tokove u Bosni će biti magle i niske naoblake. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 8 i 13°C, na jugu zemlje do 18°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 20 i 25°C, na jugu zemlje do 28°C, navodi se u prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Miholjsko ljeto

U Bosni i Hercegovini se ovih dana očekuje znatno toplije vrijeme - sa temperaturama do 28 stepena.

Nakon što počne jesen i na kalendaru, dolazi period Miholjskog ljeta, poznatog i kao Bablje ljeto.

Zavisno od toga gdje živite, ovaj period traje od kraja septembra do sredine novembra, dok na Balkanu obično traje do sredine ili kraja oktobra.

Bablje ljeto je u narodu poznato i kao Miholjsko ljeto, prema blagdanu sv. Mihovila - 29. septembra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije