Stipe Prlić o HDZ-ovom prijedlogu: Licemjeran pokušaj pravdanja vlastitog neuspjeha

4
F. V.
Stipe Prlić o HDZ-ovom prijedlogu: Licemjeran pokušaj pravdanja vlastitog neuspjeha
Foto: PrtScr / Federalna / Stipe Prlić

Dragan Čović, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine sazvao je za danas u 10 sati hitnu sjednicu ovog Doma.

Na sjednici bi trebao biti razmatran zahtjev delegata Kluba hrvatskog naroda, Dragana Čovića, Lidije Bradare, Marine Pendeš i Bariše Čolaka, da se po hitnom postupku razmatra Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH.

Sjednica je bila zakazana i jučer, ali nije održana zbog nedostatka kvoruma. Sjednici nisu prisustvovala četiri delegata iz Kluba bošnjačkog naroda i jedan delegat iz Kluba srpskog naroda.

Nikšić pisao Dodiku i Viškoviću povodom napada u Gacku: "Sankcionišite počinitelje!"

Nikšić pisao Dodiku i Viškoviću povodom napada u Gacku: "Sankcionišite počinitelje!"

Licemjerni HDZ

Komentirajući HDZ-ove prijedlog Izbornog zakona u BiH predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća (HNV) Stipe Prlić za portal Radiosarajevo.ba kaže:

"Odgovor je samo jedan. Licemjerno je predlaganje zakona za kojeg se zna da nema podršku. Ovo mi sve upućuje na pokušaj pravdanja vlastitog neuspjeha svom biračkom tijelu: 'Evo sve smo učinili - nije do nas. Ne daju nam Bošnjaci'", kaže Prlić za naš portal.

On ističe da se ovakve aktivnosti provode isključivo radi mobilizacije svoga izbornog tijela u godini Općih izbora.

Inače, u Sarajevu je ove sedmice održana godišnja konferencija Hrvatskog narodnog vijeća Bosne i Hercegovine na kojoj se, uz ostalo, govorilo i o izmjenama Izbornog zakona BiH i ustavnim promjenama u BiH.

"Izmjene Ustava BiH i Izbornog zakona trebaju ići u smjeru koji će poštovati principe ZAVNOBiH-a i referendumskog pitanja o neovisnosti BiH, u kojima su sadržani svi važni principi koji će pomiriti nacionalno i građansko u Bosni i Hercegovini", istaknuo je Prlić.

Nadalje, pojašnjava kako većina ljudi, posebno u Federaciji BiH, smatra da su Dan državnosti i Dan nezavisnosti BiH dva najznačajnija praznika u BiH.

"Za ta dva praznika nema nikakvih problema. Posebno kada je u pitanju Referendum o neovisnosti. Referendumskom pitanje je temelj na kojem bi mogli razviti Ustav BiH i vjerujte da bi u BiH u kratkom periodu postali normalno društvo. Ovih dana smo svjedoci da se citira samo jedan dio referendumskog pitanja, a to je prva rečenica: 'Jeste li za nezavisnu i suverenu Bosnu i Hercegovinu državu ravnopravnih građana…'. I tu se stavlja točka. Dalje se zaboravlja '…državu naroda BiH, (tada) Muslimana, Srba i Hrvata i pripadnika drugih naroda u koji u njoj žive'. Dakle, samo poštivanjem tog referendumskog pitanja može se izgraditi uspješno i demokratsko bh. društvo“, smatra Prlić.

Jedan čovjek, jedan glas

Tokom konferencije HNV-a spomenut je i koncept "jedan čovjek, jedan glas". O tome Prlić veli:

"Pa, mi imamo koncept 'jedan čovjek, jedan glas' od mjesne zajednice od županijskih parlamenata, Federacije BiH i države. Ali opet se zaboravlja drugi dio rečenice. A to je da treba zaštiti i kolektivna prava, ali naći načina da se zaštite prava svih. Konferencija HNV-a je pokazala jedinstvo i da želimo graditi društvo ravnopravnih i građana i naroda, svih koji u njoj žive."

Pakt SDA, HDZ, SNSD

Inače, HNV je stava da nacionalne stranke HDZ, SDA i SNSD jesu partije "koje nemaju viziju kako integrirati bosanskohercegovačko društvo i državu".

"Vjerujem da politike ovih stranaka nisu na tragu rješenja za BiH, jer ne mogu ništa da se dogovore. Ovakvo stanje kakvo je u bh. društvu je Bogom dato samo za njih. Mogu raditi sve. Mogu se prodavati za 'prve u Bošnjaka', 'prve u Hrvata' i 'prve u Srba'. Oni djeluju kao zakon spojenih posuda, jednostavno su uvezani… Sve rade u korist jednog, drugog ili trećeg”, kaže Prlić za portal Radiosarajevo.ba.

Kako vratiti ljudima nadu da postoji rješenje, jer građanima BiH nije do kriza i sukoba, pitamo, na kraju, Prlića.

"Na moju žalost to će biti teško, moramo se boriti. Većina normalnog naroda želi da u miru živi i radi, da može sebi i porodici osigurati uvjete za življenje, ali...", zaključuje Stipe Prlić u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba.

Sa sjednice HNV-a u Sarajevu - undefined

Foto: HNV: Sa sjednice HNV-a u Sarajevu

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije