Stigli rezultati: Evo ko je dobio najviše glasova u Drvaru

5
Radiosarajevo.ba
Stigli rezultati: Evo ko je dobio najviše glasova u Drvaru
Foto: FTV / Referendum (Ilustracija)

Stanovnici Drvara danas su se na 15 biračkih mjesta i posredstvom tri mobilna tima izjašnjavali o referendumskom pitanju, jesu li za ili protiv opoziva aktualne načelnice Dušice Runić (SNSD).

Inicijativu za opoziv polovicom siječnja ove godine pokrenulo je 9 od 17 vijećnika u Općinskom vijeću Drvara (SP, DNS, SNS FBiH, HDZ 1990 i Klub nezavisnih vijećnika).

Inicijatori za opoziv aktualnoj načelnici prigovaraju izostanak komunikacije, nesavjesno i samovoljno trošenje proračunskih i donatorskih sredstava, stagnaciju u razvoju i sve lošije uvjete za život, piše FTV.

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Referendum je pripremilo i provelo tročlano povjerenstvo koje je imenovalo Općinsko vijeće Drvara. Njegovo održavanje Općinu je koštalo oko 26.000 KM, kazala je Marita Bursać, predsjednica Povjerenstva za provedbu postupka opoziva općinske načelnice Drvara te dodala kako su sva biračka mjesta otvorena na vrijeme, a cijeli proces prošao bez većih problema, ili incidenata.

Od 5.866 registriranih birača za redovita biralištima glasovalo ih je 51,6%, što je dobar odziv, budući da ih popriličan broj živi i radi u RS. 214 birača na spisku je za glasovanje u odsustvu, a 433 putem pošte.

Građani koji, uglavnom teško žive, nerado govore o novonastaloj situaciji, a dio njih, poput bračnog para koji je na glasovanje došao iz Srbije, misli da do referenduma nije ni trebalo doći: „Referendum nikako nije trebao, niti je trebalo dirati načelnicu“.

Drugi anketirani smatra da je trebalo naći neki drugi izlaz iz te 'bezizlazne' situacije, a na pitanje kakav je život u Drvaru, odgovara: "Nikakav, možda će biti bolji, možda i gori, opet ne znam kao što ne znati ni vi, a ni ja šta će sutra biti u svijetu".

Podsjetimo, ovo je drugi opoziv načelnice Runić. Prvi, od prije dvije godine, nije priveden kraju. Ovaj današnji proveden je do kraja, a oni koji su izašli na birališta, kazali su da Dušica Runić ostaje načelnica. Naime, prema još neslužbenim podacima, od 2.950 onih koji su izašli na birališta, njih 1.274 je glasovalo za opoziv, protiv opoziva ih je bilo 1.640, a nevažećih listića 49.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije