Stigli podaci Zavoda o Sarajevu: Više oporavljenih nego novozaraženih

1
Radiosarajevo.ba
Stigli podaci Zavoda o Sarajevu: Više oporavljenih nego novozaraženih
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u protekla 24 sata, potvrđena su 64 nova slučaja zaraze koronavirusom u Kantonu Sarajevo.

Ovaj broj je rezultat analize provedene nad 348 uzoraka prikupljena od 01. do 03. januara 2021. godine.

Porodičnim klasterima ili kontaktima oboljelih od ranije pripada 39 zaraženih osoba, odnosno njih 60, 93 posto, i u samoizolaciji su od ranije.

U isto vrijeme, 77 osoba se oporavilo od COVID – infekcije.

Na bolničkom liječenju trenutno su 163 pacijenata, od kojih 111 na klinikama i u Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na Podhrastovima, te 52 u Općoj bolnici „Prof.dr. Abdulah Nakaš“.

Od ovog broja, 14 pacijenata koriste mehaničku potporu respiratora pri disanju, dok je na neinvazivnoj ventilaciji 15 pacijenata.

Sa bolničkog liječenja jučer je otpušteno devet osoba.

Nažalost, desila su se i četiri smrtna ishoda u liječenju, tako da je broj umrlih uzrokovan koronavirusom u KS povećan na 393.

Trenutno je u Kantonu Sarajevo aktivno 1.129 slučajeva zaraze koronavirusom.

U samoizolaciji se nalazi 1.151 osoba.

Iz Zavoda za javno zdravstvo podsjećaju na važnost pravilnog nošenja maske, fizičke distance, čestog i temeljnog pranja ruku, u cilju sprečavanja širenja zaraze.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije