Stigle COVID brojke za KS: Više oporavljenih nego novozaraženih

1
Radiosarajevo.ba
Stigle COVID brojke za KS: Više oporavljenih nego novozaraženih
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo je na koronavirus testirano 537 osoba, potvrđen je 21 novozaraženi, a od Covid infekcije se oporavila 31 osoba.

Tokom jučerašnjeg dana od posljedica koronavirusa preminula je jedna osoba.

Od pomenutog broja novozaraženih, njih sedam odnosno 63,63 posto, pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije.

Trenutno je u KS hospitaliziran 81 pacijent, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 29, a u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ 52 pacijenata. Na respiratoru je jedan pacijent i nalazi se u KCUS-u.

U isto vrijeme, kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti na KCUS-u koriste dva pacijenta, a u Općoj bolnici njih šest. U protekla 24 sata sa hospitalizacije su otpuštene tri osobe.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 139 pacijenata, od kojih su tri transportovana u KCUS i četiri u Opću bolnicu. Na drive-in punktu na Vrbanji urađeno je 48 PCR testova, u Novom Gradu 17, u Semizovcu 17, dok na Ilidži u protekla 24 sata nije bilo PCR testiranja.

Ukupno je na drive-in punktovima i Covid-ambulantama urađeno 300 PCR testova. Covid-pozivni centar je zabilježio 203 poziva, a obavljeno je i 189 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Kanton Sarajevo danas bilježi 300 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 1.810 osoba.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirane su ukupno 52.423 osoba zaražene koronavirusom i 50.855 izliječenih osoba. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je 17, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 29.

Iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS saopštavaju da proces vakcinacije u Zetri protiče prema planu i bez gužvi, te zahvaljuju građanima na poštivanju termina. Jučer je u dvorani Zetra vakcinisano preko 1.400 naših sugrađana, a danas je pozvano 1.600 osoba. Takođe, od danas u Zetri počinje i revakcinacija zdravstvenih radnika u Kantonu Sarajevo.

Mole se svi naši sugrađani da na vakcinaciju dolaze isključivo uz poziv i u terminima koji su im naznačeni u pozivu. Svi koji dođu bez poziva, neće moći obaviti vakcinaciju i biće vraćeni.

Iz Ministarstva zdravstva KS i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije