Stigla reakcija iz OSCE-a zbog prekida programa na Federalnoj televiziji

0
Radiosarajevo.ba
Stigla reakcija iz OSCE-a zbog prekida programa na Federalnoj televiziji
Foto: OSCE / Ilustracija/OSCE

Povodom prekida emitovanja redovnog programa na Federalnoj televiziji oglasili su se iz Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini. 

Misija OSCE-a u BiH poziva BHRT i RTVFBiH da pronađu hitno i djelotvorno rješenje koje će osigurati da svi u Bosni i Hercegovini imaju dosljedan i pouzdan pristup informacijama od vitalnog značaja.

"Uspostavljanje i održavanje politički nezavisnog i finansijski stabilnog sistema javnog emitovanja je neophodno da bi se zaštitilo osnovno pravo na pristup informacijama i osiguralo snažno i zdravo medijsko okruženje, što su ključni elementi funkcionalne demokratske države i što odslikava obaveze koje je Bosna i Hercegovina preuzela kao država članica OSCE-a", kazali su iz OSCE-a.

Europska unija će pomoći u potrazi za iranskim predsjednikom

Europska unija će pomoći u potrazi za iranskim predsjednikom

U saopćenju su naveli da vlasti na državnom i entitetskom nivou moraju djelovati u skladu s tom odgovornošću, između ostalog i putem iznalaženja rješenja za održivo i sistemsko finansiranje svih javnih emitera u Bosni i Hercegovini, time ispunjavajući dugogodišnju preporuku OSCE-ovog Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i predstavnice OSCE-a za slobodu medija.

Podsjećamo, od srijede, 8. maja od 6:00 sati ujutro BHRT je prekinuo emitiranje redovnog programa Federalne televizije zbog, kako su naveli, neizmirenih dugovanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije