Stigla reakcija iz Ambasade SAD: 'Napadi na povratnike su neprihvatljivi'

7
Radiosarajevo.ba
Stigla reakcija iz Ambasade SAD: 'Napadi na povratnike su neprihvatljivi'
Foto: Kolaž / Ambasada SAD u BiH osudila napade na povratnike

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini reagovala je na napade na povratnike u manjem bosanskohercegovačkom entitetu RS, kao i na napad na povratnike u Mostaru, koji su se desili u prethodnih nekoliko dana. 

Na svom službenom X.com profilu, Ambasada SAD je žestoko osudila ove napade. 

"Sjedinjene Američke Države snažno osuđuju nedavne incidente nasilja i zastrašivanja koji su se dogodili širom Bosne i Hercegovine. Nije prihvatljivo da su Bošnjaci u Vlasenici i Potočarima bili izloženi prijetnjama i ksenofobnim uvredama, te da je kuća jedne srpske porodice napadnuta u Mostaru.

Nikšić pisao Dodiku i Viškoviću povodom napada u Gacku: "Sankcionišite počinitelje!"

Nikšić pisao Dodiku i Viškoviću povodom napada u Gacku: "Sankcionišite počinitelje!"

U istom duhu, veličanje srpskih ratnih zločinaca u Višegradu i paljenje zastave RS u Zenici bile su neodgovorne provokacije koje su povećale tenzije i doprinijele podjeli tih zajednica.

Sjedinjene Američke Države osuđuju sve akte nasilja i netolerancije. Oni podrivaju društvenu koheziju i krajnje ugrožavaju sigurnost i stabilnost Bosne i Hercegovine.

Sjedinjene Američke Države ponavljaju da je odgovornost vlasti Bosne i Hercegovine na svim nivoima, posebno političkih lidera zemlje, da promovišu okruženje pogodno za pomirenje. Mi podržavamo one širom zemlje koji rade na promociji pomirenja, kao i podržavamo mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini", rekli su iz Ambasade SAD. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije