Stigla nova naredba o radu ugostiteljskih objekata i tržnih centara u Sarajevu

4
Radiosarajevo.ba
Stigla nova naredba o radu ugostiteljskih objekata i tržnih centara u Sarajevu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Kafa u Sarajevu

Novom naredbom Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS zdravstva, dozvoljeno je pružanje usluga u ugostiteljskim objektima u otvorenom i zatvorenom prostoru isključivo na sjedećim mjestima, uz obavezno pridržavanje preporuka od strane Zavoda za javno zdravstvo FBiH (higijensko-epidemioloških mjera) u skladu sa tačkom 1. ove naredbe (zabranjeno okupljanje više od 30 osoba u zatvorenom prostoru i više od 60 osoba na otvorenom prostoru) bez obzira na kvadraturu ugostiteljskog objekta.

Sve to navedeno, uz poštivanje svih mjera distance između stolova od dva metra i više, i uz najmanje jedan metar distance između osoba za istim stolom.

"U ugostiteljskom objektu u svakom trenutku ne smije biti više od 30 osoba u koje se ne ubrajaju uposlene osobe", naglašeno je.

Ovom naredbom je ograničen i broj klijenata koji borave istovremeno u trgovinama, objektima za uslužne djelatnosti, malim obrtima i tržnim centrima.

"Dozvoljava se jedna osoba na 10m² prostora s tim da ni u jednom trenutku u objektu ne može biti više od 30 osoba, u koje se ne ubrajaju uposlene osobe. Privredni subjekti su dužni pratiti broj osoba u objektu, kao i ulazak i izlazak iz objekta. U manjim objektima osigurati pojedinačne ulaske. U hodnicima tržnih centara ukloniti sva mjesta za sjedenje i boravak koji omogućava zadržavanje osoba unutar objekata. Sve navedeno je obavezujuće i za hotele, motele i hostele", precizirano je ovom naredbom.

Sve ustanove, preduzeća, institucije koje imaju organizovane restorane i menze unutar svojih objekata dužni su pridržavati se svih mjera koje važe i za ugostiteljske objekte iz tačke 4. ove Naredbe.

U plesnim školama se dozvoljava organizacija treninga samo za individualne treninge, prenosi N1.

Ove naredbe stupaju na snagu danom donošenja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije