Stigao odgovor Islamske zajednice: Sačuvat ćemo pisma za ibret budućim generacijama

21
Radiosarajevo.ba
Stigao odgovor Islamske zajednice: Sačuvat ćemo pisma za ibret budućim generacijama
Foto: MINA / Reis-ul-ulema Husein ef. Kavazović

Nakon što su stranka Narod i pravda te Nermin Nikšić (SDP BiH) u posljednja dva dana uputili pismo adresirano reisul-ulemi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazoviću, oglasio se i Ured za odnose s javnošću Islamske zajednice.

"Reisul-ulema s pažnjom čita svako pismo koje mu bude upućeno, javno ili na drugi način. Ovih dana su neki lideri političkih partija uputili otvorena pisma na adresu vrhovnog vjerskog autoriteta i prvog čovjeka Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Kako su političke partije u Bosni i Hercegovini uveliko zagazile u preuranjenu političku kampanju, očekivati je da će ovakvih pisama biti još. Navikli smo da se u predizbornim kampanjama političari služe konstrukcijama, poluinformacijama, podmetanjima, i sl.

Sudar tri automobila u tunelu kod Maglaja: Dvije osobe povrijeđene i prevezene u bolnicu

Sudar tri automobila u tunelu kod Maglaja: Dvije osobe povrijeđene i prevezene u bolnicu

Nikšić pisao reisu Kavazoviću: Ljetne aktivnosti IZ svest će se na akciju spašavanja vojnika Bakira

Nikšić pisao reisu Kavazoviću: Ljetne aktivnosti IZ svest će se na akciju spašavanja vojnika Bakira

Novo je, međutim, to što su ovog puta otišli dalje, pa su se Reisul-ulemi počeli obraćati istim rječnikom i načinom, kao da se obračunavaju s političkim rivalom u predizbornoj kampanji.

Reisul-ulema, zato, neće odgovarati na ova pisanja. Sačekat ćemo da kompletiramo galeriju ovakvih pisama koje ćemo na koncu ove kampanje integralno objaviti na našim web portalima.

Sačuvat ćemo ova pisma u našim arhivama, za ibret budućim generacijama, da mogu čitati na koji način su se prvaci političkih partija obraćali prvom vjerskom autoritetu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Ovom prilikom ćemo ukazati samo na jednu činjenicu koja se u pismima izvrće.

Reisul-ulema nikoga među političarima ne dijeli i nikoga ne poziva na političke konsultacije.

Reisul-ulemi dolaze državni funkcioneri Bosne i Hercegovine kao i predsjednici, premijeri, ministri, ambasadori i drugi visoki zvaničnici iz cijeloga svijeta. Dolaze mu i predsjednici političkih partija.

Na ovim sastancima Reisul-ulema razgovara isključivo o temeljnim društvenim pitanjima“, kaže se u saopćenju Ureda za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice.

Uz saopćenje, poslali su i integralni govor reisul-uleme Huseina Kavazovića iz kojeg izdvajamo sljedeće:

"Želim vam ovdje sasvim iskreno kazati, da se nismo prebrojavali onda kada je to trebalo, ovo mjesto bi bilo u nečijim tuđim rukama, danas ne bismo bili ovdje.

NiP pisao reisu Kavazoviću zbog "izjava koje nedvosmisleno aludiraju na podršku jednom kandidatu"

NiP pisao reisu Kavazoviću zbog "izjava koje nedvosmisleno aludiraju na podršku jednom kandidatu"

Hoću da vam kažem, jašta nego ćemo se prebrojavati. Želimo to uraditi radi naše djece. Moramo znati da su dolazili po našu djecu, mnoga od naše djece više nisu među nama. Naših očeva, majki, sestara, braće, djece.

Tamo gdje se nismo prebrojavali, njih više ne brojimo, ne možemo ih brojati, nema ih više. Zato, pamet u glavu. Oni imaju svoju priču, a mi našu priču, našu bosansku priču, našu muslimansku priču. Želimo da naša djeca rastu slobodno, želimo da naša djeca budu muslimani. Želimo da naša djeca u ovoj zemlji žive dostojanstveno, da im niko ne prijeti".

Cijeli govor možete pročitati na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (21)

/ Povezano

/ Najnovije