Islamska zajednica odgovorila Narodu i pravdi

9
Radiosarajevo.ba
Islamska zajednica odgovorila Narodu i pravdi
Arhiv / Reis Husein ef. kavazović

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini uputio je odgovor na pismo koje je stranka Narod i pravda objavila u medijima.

Podsjetimo, NiP je, između ostalog, poručio:

"Povodom Vaših izjava koje su se pojavile u javnosti, a koje nedvosmisleno aludiraju na podršku jednom kandidatu i jednom političkom subjektu, imamo veliki broj upita i zahtjeva građana sa terena da reagiramo na taj sadržaj.

Obraćamo Vam se ne stavljajući u fokus naš politički položaj niti predstojeće izbore, jer vjerujemo da našu borbu prepoznaju svi ljudi koji vape za više reda i pravednijim odnosom vlasti prema svojim građanima iz svih struktura našeg društva, već zato što smo prevashodno zabrinuti za reputaciju Islamske zajednice - da u očima ovog našeg bosanskog društva ne bude prepoznata kao alat jedne stranke i pojedinaca u njihovoj borbi za vlast", navodi se u dijelu ovog saopćenja.

NiP pisao reisu Kavazoviću zbog "izjava koje nedvosmisleno aludiraju na podršku jednom kandidatu"

NiP pisao reisu Kavazoviću zbog "izjava koje nedvosmisleno aludiraju na podršku jednom kandidatu"

IZ u odgovoru, između ostalog, poručuje da nisu dobili nikakvo pismo.

"Nikakvo pismo iz političke stranke Narod i Pravda (NiP) nije stiglo na adresu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i o sadržaju pisma smo saznali iz medija", saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Kako se navodi, Islamska zajednica je vrlo iznenađena, ne samo načinom, već i tonom pisma.

"Ovo nije način komunikacije. Ovako se ne zakazuju sastanci, a pogotovo se ovako ne komunicira s reisul-ulemom. Pismo, koje je objavljeno u javnosti doživljavamo kao pokušaj discipliniranja. U njemu se nama prijeti. Do sada je samo HDZ Dragana Čovića radio na ovakav način i imao ovakav odnos prema Islamskoj zajednici i reisul-ulemi.

Stranka Narod i Pravda danas je na svojoj web-stranici objavila pismo u kojem traži sastanak s reisul-ulemom Husein-ef. Kavazovićem. U pismu iz ove stranke se vrhovni vjerski poglavar optužuje da podržava 'jednog kandidata i jedan politički subjekat', te se traži sastanak, kako se "predmetna pitanja" ne bi postavljala 'u javnom prostoru'.

Završetak pisma je ono što je u Rijasetu Islamske zajednice u BiH shvaćeno kao prijetnja.

'Mi ovo razumijemo kao poruku da su oni - NiP - adresa na koju ćemo morati ići po svoje mišljenje. To se neće desiti!', kaže se u saopćenju Ureda za odnose sa javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. (kraj)

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije