Stigao COVID izvještaj za Sarajevo: Od jučer umrle 23 osobe

0
Radiosarajevo.ba
Stigao COVID izvještaj za Sarajevo: Od jučer umrle 23 osobe
Foto: EPA-EFE / Ilustracija (na slici nije prikazana bolnica u BiH)

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo su potvrđena 333 novozaražene osobe koronavirusom, dok se u istom periodu od Covid-19 infekcije oporavilo 586 naših sugrađana.

Od ovog broja novozaraženih, njih 247, odnosno 74,17 posto, pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama i u samoizolaciji su od ranije.

Nažalost, jučer su preminula 23 pacijenta koja su bila zaražena koronavirusom.

Proteklog dana na koronavirus testirano je 1.309 osoba, što znači da je bio pozitivan svaki četvrti uzorak.

Kanton Sarajevo danas bilježi 4.818 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je 551, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 917.

Trenutno je u KS hospitalizirano 746 osoba, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 540 pacijenata, a u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ 206 pacijenata. Na respiratoru je devet pacijenata, i to pet na KCUS-u i četiri u Općoj bolnici. U isto vrijeme kiseoničku potporu disanju na KCUS-u koristi 53 pacijenta, a u Općoj bolnici njih 24.

U COVID-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledana su 982 pacijenta, od kojih je sedam transportovano u Opću bolnicu, a 20 na KCUS.

Na drive-in punktovima za testiranje uzet je sljedeći broj PCR briseva: na Vrbanji 213, u Novom Gradu 209, u Vogošći 112 i na Ilidži 86. Ukupan broj uzetih PCR briseva na punktovima i Covid-ambulantama je 1.235.

Podsjećamo građane da sa elektronskom uputnicom mogu otići u bilo koji drive-in punkt za testiranje, bez obzira na mjesto stanovanja.

Covid-pozivni centar je zabilježio 1.623 poziva, a obavljeno je i 443 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Iz Ministarstva zdravstva KS i zdravstvenih ustanova i danas pozivaju stanovnike Kantona Sarajevo na maksimalno poštivanje svih epidemioloških mjera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije