Stevandić ima rješenje kako da zaštiti Dodika i režim: Pripremaju zakon o imunitetu u RS

5
Radiosarajevo.ba
Stevandić ima rješenje kako da zaštiti Dodika i režim: Pripremaju zakon o imunitetu u RS
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Nenad Stevandić

Predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić izjavio je da će u ovoj instituciji pokrenuti proceduru usvajanja zakona o imunitetu i na taj način, "zaštititi sve institucije, koje u praksi sprovode usvojene odluke u Parlamentu RS".

U praksi bi to značilo da se protiv zvaničnika entiteta RS ne može voditi krivični postupak.

Pojašnjava da se uvođenjem zakona o imunitetu "nikada više, neće moći voditi montirani sudski procesi protiv zvaničnika - kao što se, trenutno sudi predsjedniku RS za to što je radeći svoj posao izvršavao odluke Narodne skupštine". 

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Stevandić podsjeća da je Zakon o imunitetu ukinuo nekadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown,  ali tvrdio da "nije napisao da ga RS ne može ponovo donijeti".

"Јa sam završio prijedlog. Da napravimo zakon o imunitetu i da oni koji provode odluke budu zaštićeni. Da imaju imunitet kao i mi poslanici. Pitam da li je normalno da ja i svi poslanici imamo imunitet, a predsjednik RS i direktor Službenog glasnika nemaju. Mi ćemo sada pripremiti zakon o imunitetu i izglasati ga u NSRS. I imaće imunitet i oni koji sprovode odluke. I tako će biti zaštićeni svi, a i predsjednik Milorad Dodik, jer može biti još procesa protiv njega. To smo ranije propustili i to nam je sada 'rupa'", rekao je Stevandić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije