Štefica Galić: SDA je prihvatila najgori model, ovo je izdaja Mostara!

Radiosarajevo.ba
Štefica Galić: SDA je prihvatila najgori model, ovo je izdaja Mostara!
Foto: Tačno.net / Štefica Galić

Štefica Galić, aktivistica i humanistkinja, borac protiv fašizma svih boja, žena koja je 1993. godine, u jeku kampanje etničkog čišćenja u Hercegovini, rizikujući živote članova porodice, zajedno sa suprugom Nediljkom, spašavala komšije Bošnjake u Ljubuškom, u izjavi za Radiosarajevo.ba komentirala je jučerašnji historijski sporazum za Grad Mostar.

Piše: F. V.

Jučer je potpisan sporazum HDZ-a BiH i SDA o Statusu Mostara, izborima u ovom gradu, kao i izmjeni Izbornog zakona BiH.

"Da nije bilo Irme Baralije i presude iz Strazbura, pa i pritiska međunarodne zajednice, ne bi oni ništa potpisali. Na kraju krajeva oni su krivi što izbora nije bilo 12 godina!", kaže Galić.

Da li je ovo rješenje za Mostar poslije 12 godina ili nagovještaj novih problema?

"Građani Mostara smatraju da je SDA prihvatila najgori izborni model koji garantira HDZ-u i njegovim satelitima da imaju natpolovičnu većinu u Gradskom vijeću. Ne vjerujem da će to proći tako, jer to je izdaja Mostara kakvog građani žele. Sramotno je i kumovanje međunarodne zajednice svemu ovome. O pravosuđu da ne govorim", zaključila je Galić.

Podsjetimo, potpisana su dva sporazuma, odnosno dva dokumenta. Jedan je za statut grada Mostara i izbore u Mostaru, a drugi dokument je o Izbornom zakonu na nivou BiH, tj. o zastupanju i legitimnom izboru konstitutivnih naroda u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije