Stavovi / Štefica Galić: Hrvatska i hercegbosanska podvala o 'legitimnom predstavljanju'

28. 03. 2022. u 17:57:00 F. V.

Shares: 0

Poznata aktivistica i glavna i odgovorna urednica portala Tačno.net, Štefica Galić, komentirala je, kako je navela, podvale o "legitimnom predstavljanju" i "ugrozama“"Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Ova herojina koja je, između ostalog, primila značajna priznanja i u Njemačkoj, poznata je i u međunarodnim okvirima kao borkinja protiv fašizma i nacionalizma svih boja, te na vjerodostojan način može govoriti o politikama koje se kriju iza koncepata koje favorizirau HDZBiH i zvanična Republika Hrvatska.

"Hrvatska i hercegbosanska podvala o 'legitimnom predstavljanju' i izmišljenim 'ugrozama' Hrvata u BiH, medijski i diplomatski traje godinama. Sve legalno i legitimno, bez ikakve odgovornosti", navela je Galić.

Nije čudo da su tu priču prihvatili Europska unija (EU), a i šire.

"Varijanta istok, također. Naša diplomacija leži i dobiva velike plaće, boli ih ona stvar za državu koju navodno predstavljaju i njene interese. O moralnoj odgovornosti prema istini i činjenicama koga briga. Rat tako nije stao od devedsetih i ko zna kad će stati. A svršio se čitav život. Idemo kao naprijed ,a ne vidimo budućnost, samo put do groba. Slaba utjeha da i njih to čeka“, istakla je Galić.

Poruka Štefice Galić je značajna i u kontekstu nedavnog usvajanja "Strateškog kompasa" u Vijeću EU u kojemu je, kako su prenijeli mediji, susjedna Hrvatska uspjela pridobiti podršku 23 zemlje članice za formulaciju svoje vizije "konstitutivnih naroda" u BiH, uprkos protivljenju Njemačke, Nizozemske, Belgije i Luksemburga.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (11)