Starlink internet dolazi u region: Hoće li se satelit Elona Muska pojaviti iznad neba BiH?

3
M. F.
Starlink internet dolazi u region: Hoće li se satelit Elona Muska pojaviti iznad neba BiH?
Foto: PrtScr / Starlink u Europi

Poznati satelitski operater "Starlink" mogao bi do kraja ove godine početi s pružanjem usluga u Srbiji i Crnoj Gori, čime bi Bosna i Hercegovina ostala jedna od rijetkih zemalja u Europi koja nije pokrivena signalom kompanije čiji je vlasnik Elon Musk.

Ako se najave kompanije obistine i ako Crna Gora i Srbija dobiju pristup Starlink internetu u 2024. godini, osim naše zemlje, jedine zemlje koje neće imati pokrivenost ovog satelitskog operatera bit će Rusija i Bjelorusija.

Portal Radiosarajevo.ba kontaktirao je Regulatornu agenciju za komunikacije Bosne i Hercegovine kako bismo saznali da li postoje naznake da bi se u bliskoj budućnosti moglo omogućiti korištenje usluga ove kompanije u našoj zemlji, kao što je to slučaj u većini europskih zemalja.

Turski stručnjak predstavljen u Mostaru: 'Za Velež znam od malih nogu. Igrat ćemo ofanzivno'

Turski stručnjak predstavljen u Mostaru: 'Za Velež znam od malih nogu. Igrat ćemo ofanzivno'

"Satelitski operater Starlink je u informativnim razgovorima vođenim sa predstavnicima Regulatorne agencije za komunikacije Bosne i Hercegovine (RAK) iskazao interes za ulazak na tržište Bosne i Hercegovine i nuđenje javnih usluga pristupa Internetu krajnjim korisnicima u Bosni i Hercegovini.

Operater je upućen da ishoduje potrebne dozvole kod Agencije. Do sada, od strane operatera Starlink nije dostavljen zahtjev za izdavanje takvih dozvola", rekli su iz RAK-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije