Stanišiću i Župljaninu potvrđena kazna zatvora od 22 godine

Radiosarajevo.ba
Stanišiću i Župljaninu potvrđena kazna zatvora od 22 godine
/ Arhiv
Bivšim zvaničnicima MUP-a Republike Srpske (RS) Mićo Stanišić i Stojan Župljanin potvrđene su kazne zatvora od 22 godine za zločine nad muslimanima i Hrvatima tokom 1992. godine

Stanišić i Župljanin su 2013. godine osuđeni na po 22 godine zatvora, na koje su se optuženi žalili.

Žalbeno vijeće odbilo je sve tačke žalbe Miće Stanišića i Stojana Žpljanina koji su osuđeni za udruženi zločinački poduhvat i sudjelovanje u UZP-u.

Tužilaštvo je tražilo osuđujuće presude po svim tačkama i kazne zatvora od 30 do 40 godina zatvora. Vijeće je odbilo da im da veću kaznu, a pritom će im uračunati vrijeme provedeno u pritvoru.

Optužnica od deset tačaka ih tereti da su činili zločine protiv čovječnosti.

Pretresno vijeće je priznalo da je pogriješilo kada su naveli da Stanišić nije postavio pripadnike UZP-a u MUP Republike Srpske, te su naveli da je značajno doprinio UZP-u.

Cilj UZP-a bilo je trajno uklanjanje nesrba sa prostora na kojem su željeli napraviti buduću srpsku državu.  

Žalbeno vijeće smatra da Stanišić nije uspio da dokaže kako je vijeće pogriješilo o njegovim namjerama sa UZP-om, te da je donijelo potrebne zaključke.

Podsjećamo, odbrana Miće Stanišića, prvog ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske (RS), u svom podnesku navela je 15 osnova za žalbu i tražila da ga žalbeno vijeće oslobodi odgovornosti po svim tačkama optužnice, ili, alternativno, da ukine "očigledno nerazumnu kaznu i izrekne novu, znatno blažu kaznu". Branioci Stojana Župljanina, koji je bio načelnik Centra službi bezbjednosti u Banjoj Luci, naveo je četiri osnova za žalbu i traže da se poništi osuđujuća i donese oslobađajuća presuda, ili, alternativno, smanji kazna od 22 godine zatvora.

U prvostepenoj presudi, izrečenoj u martu ove godine,sudije su zaključile da su Stanišić i Župljanin odgovorni za progone kao zločin protiv čovječnosti, izvršen putem ubistava, mučenja, protivpravnog zatočavanja, stvaranja i održavanja nehumanih životnih uslova, prisilnog premještanja i deportacije, pljačkanja imovine, bezobzirnog razaranja gradova i sela, uključujući uništavanje ili namjerno oštećenje vjerskih i drugih kulturnih objekata, nametanja i održavanja restriktivnih i diskriminatornih mjera.
    
Prema nalazu vijeća, i Stanišić i Župljanin su odgovorni i za ubistvo i mučenje kao kršenje zakona i običaja ratovanja. Župljanin je proglašen krivim i za istrebljenje, kvalifikovano kao zločin protiv čovječnosti.
    
Vijeće je prethodno utvrdilo da su svojim djelima i propustima oni dali "značajan doprinos udruženom zločinačkom poduhvatu, čiji je cilj bio da se trajno uklone bosanski muslimani i Hrvati s teritorije planirane srpske države", a na čijem su čelu bili Radovan Karadžić i Ratko Mladić. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije