Majke Srebrenice: Ako već nemate hrabrosti da priznate genocid, šutite!

Fena
Majke Srebrenice: Ako već nemate hrabrosti da priznate genocid, šutite!
Radiosarajevo.ba / Potočari
Majke Srebrenice uputile su otvoreno pismo javnosti.

Odluka o tome da na komemoraciji 11. jula nisu poželjni oni koji negiraju sudskim presudama utvrđene činjenice o genocidu nije odluka načelnika Ćamila Durakovića, već je to naša odluka, donesena na naš izričit zahtjev na sjednici Organizacionog odbora, istaknuto je u otvorenom pismu iz Pokreta "Majke enklava Srebrenica i Žepa".

U pismu ističu da je Memorijalni centar za Majke Srebrenice sveto mjesto, a 11. juli sveti dan kada će pokopati svoje sinove, očeve i muževe, te da najmanje što mogu očekivati je poštovanje prava da ga obilježe u društvu onih koji se ne boje istine.

"Poručujemo srbijanskim političarima da ovo nije politička odluka. Ovo nije odluka ni Ćamila Durakovića, ni Bakira Izetbegovića već isključivo naša", naglašeno je u saopćenju.

Majke Srebrenice i Žepe navode da je 11. juli najteži dan, dan kad će se opet sjetiti trenutaka kad su posljednji put vidjele djecu, svoje najmilije.

"Ako već nemate hrabrosti da priznate da je u Srebrenici počinjen genocid, barem šutite i nemojte vrijeđati nas koje ćemo se nakon 21 godine oprostiti od onih koji su direktne žrtve Miloševićeve i Karadžićeve politike šovinizma i licemjerja",  navedeno je u otvorenom pismu majki Srebrenice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije