Ćamil Duraković: Ko negira genocid nije dobrodošao u Potočare

Anadolija
Ćamil Duraković: Ko negira genocid nije dobrodošao u Potočare
Organizacioni odbor obilježavanja 11. jula, godišnjice genocida u Srebrenici, je danas, na trećoj sjednici u prostorijama Memorijalnog centra u Potočarima, načelno usvojio nacrt programa koji počinje 4. jula.

Najviše polemike na današnjoj sjednici izazvala su pitanja sigurnosti, kao i ruta "Marša mira" zbog određenih problema koji su se pojavili.

Članovi organizacionog odbora raspravljali su o akreditiranju novinara i angažiranju privatnog osiguranja. Zbog nemilih događaja koji su se desili prošle godine u Potočarima, odlučeno je da se o ovim pitanjima dodatno raspravi s pododborima. 

Predsjednik Organizacionog odbora Ćamil Duraković je zadovoljan dosadašnjom dinamikom i do sada urađenim poslom. 

"Poučeni iskustvima od prethodne godine, ovogodišnje pitanje odgovornosti za sigurnost smo prebacili različite sigurnosne agencije BiH. Imali smo apsurd da je prošle godine redarska služba optužena za sigurnosne propuste. To ove godine neće biti slučaj, naša omladina će samo usmjeravati građane, ali neće biti angažirane agencije za osiguranje skupa", dodao je Duraković. 

Na pitanje šta ako neko od gostiju čije je prisustvo izazivalo nemire izrazi želju da dođe, Duraković je imao spreman odgovor.

"Organizacioni odbor će razmotriti svaku najavu dolaska. Naš zvanični stav je da svako ko negira činjenicu genocida u Srebrenici nije dobro došao u Potočare", rekao je Duraković. 

Dosta polemike na današnjoj sjednici je izazvalo i pitanje trase "Marša mira", jer postoje određene dojave da je dio lokaliteta Crni Vrh, gdje je planirano održavanje historijskog časa miniran.

"Crni vrh ostaje otvoreno pitanje. Mi ćemo to sanirati koliko bude moguće. Kontaktirali smo sve nadležne službe i očekujemo adekvatnu reakciju. Problem je jedan dio Crnog vrha za koji se sumnja da je miniran. Nama je sigurnost učesnika u prvom planu i uradit ćemo sve da se učesnici tako i osjećaju. Do sada imamo preko 2.000 najavljenih učesnika, a očekujem da će taj broj biti još i veći", rekao je predsjednik Pododbora "Marša mira" Munir Habibović.

Za 11. juli planiran je i kolektivni ukop za najmanje 120 žrtava koliko ih je do sada identificirano, a očekuje se da će taj broj i porasti do dana dženaze.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije