Dodik Komšiću: Jel' ti to mene zaje...aš?

23
F. V.
Dodik Komšiću: Jel' ti to mene zaje...aš?
FOTO: Arhiv / Željko Komšić i Milorad Dodik

Hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić objavio je danas na društvenim mrežama da je izmijenjen stenogram prošlosedmične sjednice Predsjedništva na kojoj se raspravljao o pitanju Kosova.

"Neko je objavio stenogram kad smo raspravljali o toj tački i vidio sam da je ispravljena jedna velika psovka, da su ubacili blažu formulaciju Dodikove psovke, bila je to dosta ružna psovka na samoj sjednici Predsjedništva BiH. Kosovo je nezavisna država, to je početak i kraj priče. Druga je stvar priznajete li to ili ne. Poštujem i taj stav, ali ne mogu živjeti na način da od Kosova i Kosovara pravim neprijatelje BiH. Želim da im pokažem dobru volju i priznam realnost, nama valja raditi s Kosovom", rekao je Komšić.

Psovke na sjednici

Riječ je, zapravo, o dijelu izvoda iz intervjua kojeg je član Predsjedništva BiH dao sarajevskom portalu Interview.

Tragom ovih informacija, provjerili smo da li je Dodik zaista psovao na sjednici Predsjedništva BiH.

Iz više izvora portalu Radiosarajevo.ba je potvrđeno da je Dodik u jednom trenutku, tokom razmatranja kosovskog pitanja na sjednici Predsjedništva BiH, Komšića bahato upitao:

"Jel' ti to mene zajebaješ?".

Međutim, tokom pretipkavanja u stenogramu je završila sljedeća rečenica:

"Jel' ti to mene zezaš?".

To su, kako se pretpostavlja, samoinicijativno uradili službenici koji su unosili stenogram, valjda želeći održati dignitet krovne institucije naše države. No, ovo će vjerovatno biti predmetom provjera.

Dodik je, saznajemo, na sjednici Predsjedništva BiH psovao jer je bio izrevoltiran činjenicom da je Komšić odbio da glasa o pitanju Kosova.

Zašto je "planuo" Dodik

Tako je, zapravo, propao pokušaj lidera SNSD-a da o ovom pitanju raspravlja Narodna skupština RS, što bi se vjerovatno pretvorilo u poligon za poznato "srbovanje" i dizanje tenzija na jednoj osjedljivoj temi uoči izbora 15. novembra. Tim prije jer se Dodik nalazi u velikim problemima nakon razlaza sa partnerima iz DNS-a.

Podsjetimo, Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović ponovio je novinarima, nakon sjednice Predsjedništva BiH, da do priznanja Kosova neće doći dok unutar BiH ne bude konsenzusa o tome čega trenutno nema, prenosi Fena.

On je izjavio da je povukao spornu tačku.

"Pa je Dodik tražio da bude, Komšić je povukao, ali gospodin Dodik je tražio da se glasa, i on je glasao, a Komšić i ja nismo jer nismo imali za šta", poručio je Džaferović.

Ova situacija ništa ne mijenja kada je u pitanju priznanje Kosova, poručio je Džaferović i dodao da BiH neće priznati Kosovo sve dok ne bude konsenzusa.

S druge strane, Dodik je izjavio da Bosna i Hercegovina zvanično ne priznaje Kosovo. Dodik je tvrdio da je on glasao protiv priznanja, Komšić nije glasao, dok je Šefik Džaferović bio suzdržan.

"Danas BiH zvanično ne priznaje Kosovo, danas imamo odluku da je Predsjedništvo odbilo odluku o priznanju Kosova", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

Podsjetimo, 17. septembra, prvi put se glasalo o stavu Bosne i Hercegovine o statusu Kosova i tada su za priznanje nezavisnosti glasali Komšić i Džaferović, dok je Dodik bio protiv. Tada je dogovoreno da se ide u drugi krug glasanja na narednoj sjednici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (23)

/ Povezano

/ Najnovije