Komšić: Ne postoji "slučaj Komšić", već samo slučaj Čovićevog poraza

5
Radiosarajevo.ba
Komšić: Ne postoji "slučaj Komšić", već samo slučaj Čovićevog poraza
Foto: Fena / Željko Komšić

Nakon što je u radnom posjetu Hrvatskoj, na poziv predsjednika Republike Zorana Milanovića, boravio Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, a onda su na sastanak s premijerom Andrejem Plenkovićem stigli i Dragan Čović i Bakir Izetbegović, predstavnici naroda BiH, bilo je više nego jasno da nova vlada i novi predsjednik RH nastavljaju ignorirati izabranog predstavnika hrvatskog naroda u Predsjedništvu BiH Željka Komšića.

Piše to Nacional u uvodu intervjua sa Željkom Komšićem, za kojeg kažu da je trn u oku hrvatskih vlasti jer smatraju da je izabran glasovima Bošnjaka, a ne Hrvata i zato inzistiraju na promjeni Izbornog zakona koje bi Hrvatima, kao konstitutivnom narodu omogućio da isključivo oni biraju svog predstavnika u najvišoj instituciji u BiH. 

NACIONAL: Kako biste ocijenili odnose Hrvatske i BiH? Miješa li se Hrvatska više od Srbije u unutarnje političke prilike u BiH, ili to rade podjednako?

Umjesto miješanja u unutarnje prilike Bosne i Hercegovine, korisnije bi bilo da vlasti Republike Hrvatske pokažu spremnost za rješavanje brojnih otvorenih pitanja između dviju država, pitanja koja opterećuju odnose između dviju država, i ne stoje neriješena od jučer, od moga ili zbog moga izbora u Predsjedništvo BiH, nego još od stjecanja nezavisnosti i Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina je uvijek pokazivala spremnost na to da se ta pitanja riješe, a nažalost vlasti Republike Hrvatske nisu, čak ni toliko da se ratificira ugovor o granici koji su davno potpisali Franjo Tuđman i Alija Izetbegović. Kod dobrog dijela ljudi u Bosni i Hercegovini, to ostavlja sumnju u to da se još nije odustalo od teritorijalnih pretenzija na Bosnu i Hercegovinu. Ratificiranje tog ugovora i definiranje granice između otklonilo bi te sumnje i popravilo odnose između dviju država. Bosna i Hercegovina je na to spremna. Jesu li su vlasti Republike Hrvatske na to spremne, to morate pitati njih."

NACIONAL: Izjava Bakira Izetbegovića da će, „ako Čović nastavi s prijetnjama suradnjom s Dodikom i pritiscima slučaj Komšić spustiti na niže razine i da će učiniti sve da se razbiju ti mehanizmi i napravi normalna država“ shvaćena je kao prijetnja hrvatskom narodu u BiH. Je li to bila prijetnja?

Ne bih rekao da se tu radi o bilo kakvoj prijetnji, uostalom ne postoji nikakav „slučaj Komšić“. Postoji samo slučaj Čović, odnosno slučaj izbornog poraza Dragana Čovića. Izetbegović je tu više mislio na blokade koje na državnom nivou rade HDZ i SNSD, gdje u Vijeću ministara te dvije stranke imaju većinu i ne dopuštaju napredak Bosne i Hercegovine prema EU-u. Kao i na razini Federacije BiH, gdje imamo jak savez između HDZ-a i SBB-a, pri čemu se SDA nalazi u jednoj očajnoj poziciji i gdje ih ministri iz HDZ-a i SBB-a na sjednicama Vlade FBiH preglasavaju uz ciničan osmijeh na licu, i to tako traje posljednjih pet godina.

NACIONAL: Jeste li razočarani odnosom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića prema BiH i jeste li nakon njegove pobjede očekivali promjenu u odnosu na politiku koju vodi vlada na čelu s HDZ-om?

Nisam razočaran, zato što nisam iznenađen. Bilo bi bolje da Milanović ne vodi politiku HDZ-a. Međutim, to je njegov izbor i on će se na kraju sam suočiti s posljedicama tog izbora. Svog izbora da vodi politiku HDZ-a.

Ostatk intervjua čitajte na OVOM linku. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije