Šta se dešava u Parlamentu FBiH? 'Ne dolaze na sjednice, sve blokiraju'

5
Radiosarajevo.ba
Šta se dešava u Parlamentu FBiH? 'Ne dolaze na sjednice, sve blokiraju'
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Parlament FBiH

Parlament Federacije BiH je u blokadi.Jasan je stav vladajućih stranaka u ovom entitetu. U jednom dijelu s tim se slažu i predstavnici opozicije, ali naglašavaju,svjesno blokiraju izbor i imenovanje Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH. I dok traje trakavica u Federaciji BiH, rok za usvajanje budžeta za narednu godinu curi.

Ovo je trenutna, radna atmosfera u sali Zastupničkog doma Federalnog parlamenta. I dok se radovi privode kraju vladajući se nadaju zakazivanju i nastavku četvrte redovne sjednice naredne sedmice.

Ako nije problem sala, onda je problem zakazivanje sjednica komsija ovoga doma. I to je, kažu u SDP-u, formulacija stanja - blokada održavanja radnih tijela. Jer bez mišljenja, komisija nema ni rasprava o bitnim zakonima na dnevnom redu sjednica Parlamenta.

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

"Ovdje imamo blokadu održavanja sjednica radnih tijela i takvu situaciju poslovnik ne propisuje, ne predviđa na bilo koji način i mislim da to treba da riješimo kroz sami Predstavnički dom i onemogućimo u budućnosti takve blokade i kroz izmjene poslovnika", kaže Belmin Zukan, zastupnik i predsjednik Zakonodavno-pravnog povjerenstva ZD PFBiH. 

Upravo su izmjene poslovnika sporne za opoziciju. Izmjene za njih otvaraju mogućnosti postavljanja Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH, koji nema pravosudnog iskustva. Problem je kažu i predsjedavajuća Marinković Lepić koja je dala ostavku, ali nije razriješena dužnosti.

Smajlović: Vukoja bio jedan od najboljih kandidata i radi toga je odabran

Smajlović: Vukoja bio jedan od najboljih kandidata i radi toga je odabran

Zbog toga je i grupa opozicinih zastupnika predala spor pred Ustavnim sudom o statusu predsjedavajuće. Sporno je navode i što je prenijela ovlasti na dopredsjedavajućeg Mladena Boškovića, bez konsultacije druge dopredsjedavajuće Edine Gabele. I zato, kažu, svjesno blokiraju određene stvari.

"Prva je da se dobije samo jedno ime na listi za sudiju Ustavnog suda BiH, zašto je to problematično, onda Parlament ne može da bira ako ima samo jedno ime. Druga svjesna blokada opozicije jeste izmjena poslovnika koja bi ograničila prava izražavanja", kaže Admir Čavalić, zastupnik SBiH u ZD PFBiH. 

Njegova kolegica iz klupa Parlamenta, Jasmina Biščević-Tokić (SDA), istog je stava. 

"Što se tiče zakonodavno-pravne komsije da se izbaci iz dnevnog reda izmjena i dopuna poslovnika koje bi dovelo do imenovanja Vukoje, mi ćemo ostale zakone ili podržati ili ne, ali pojavit ćemo se na sjednici", rekla je zastupnica. 

S druge strane, Mirsad Čamdžić iz Naše stranke kaže: "Parlament jeste u blokadi. Blokiraju ga SDA, DF, NES i Stranka za BIH, ne dolaze na komsije, a kvorum tih komisja je neophodan za sav dalji rad paralemnta za imenovanja koja su u toku." 

Dodaju u Našoj stranci, o izboru Marina Vukoje nikada se nije rasparavljalo, te uvjeravaju da će podržati prvoplasiranog kandidata bez obzira ko to bio, ali nakon što prođe Komisiju za izbor i imenovanje. Kažu, rješenje će vrlo brzo biti na stolu. Priča u vezi sa imenovanjem Vukoje za mnoge je samo izgovor opozicije.

"Gospodin Vukoja je isključivo alibi za sve što se dešava, da nije on bilo bi nešto drugo, ovdje se radi o političkim igricama koje sasvim legitimno SDA i DF koriste kao svoje političko sredstvo", rekao je Slaven Raguž, zastupnik HRS-a. 

I dok svjedočimo političkim igricama u ovoj zgradi, ugroženo je usvajanje budžeta, jer nema naznaka kada bi se Nacrt budžeta mogao naći pred zastupnicima. Na čekanju je i zakon o registru pedofila, ali i bitni zakoni za privrednike, poput poticaja za malu privredu, piše BHRT

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije