Šta je uzrok neobičnim mrljama na Jablaničkom jezeru

0
Radiosarajevo.ba
Šta je uzrok neobičnim mrljama na Jablaničkom jezeru
Foto: Novikonjic.ba / Alge na Jablaničkom jezeru

Mrlje koje su se pojavile u Jablaničkom jezeru zabrinule su mnoge aktiviste, ali i građane ovog dijela Bosne i Hercegovine. Oglasila se u međuvremenu i Agencija za vodno područje Jadranskog mora Mostar.

Oni tvrde da je riječ o - cvjetanju algi, nakon čega su reagovali aktivisti "Zeleni Neretva Konjic".

"Agencija za vodno područje Jadranskog sliva je nakon pritužbi javnosti u vezi promjene boje vode jezera dala izjavu da se ne radi o zagađenju nego o pojavi cvjetanja algi koja je, kako navode, česta pojava na ušću vodotoka u jezero.

Legenda Hollywooda kupila vilu vrijednu 11 miliona eura, prvi susjed mu je Luka Modrić

Legenda Hollywooda kupila vilu vrijednu 11 miliona eura, prvi susjed mu je Luka Modrić

Međutim, Agencija ne navodi da pojava cvjetanja algi ima svoj konkretan uzrok koji se ogleda u povišenoj koncentraciji nitrata koji su rezultat fekalnih i industrijskih zagađenja.

Naime, nitrati predstavljaju hranu za biljke te prilikom njihove pretjerane koncetracije u vodotoku dolaze do pojave cvjetanja algi.

Cvjetanje algi ima i svoje negativne posljedice koje se ogledaju u tome da se prilikom ove pojave vrši pretjerana potrošnja kisika u vodi čime se ugrožavaju svi drugi biljni i životinjski organizmi koji egzistiraju na tom području", naveli su u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije