Šta je sa Operativnim planom protiv prosjačenja u Sarajevu

21
I. S.
Šta je sa Operativnim planom protiv prosjačenja u Sarajevu
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Ministar Admir Katica

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo je početkom jula donijelo, kako su naveli, inovirani operativni plan zbog povećanog broja prijava džeparenja na ulicama, kao i sve veće zastupljenosti prosjačenja u vrijeme turističke sezone.

No, kako je ljetna turistička sezona u punom jeku u Sarajevu, na ulicama se može primijetiti veliki broj prosjaka, a među njima su često i djeca.

Zato smo poslali upit MUP-u KS kako bismo saznali da li je ovaj plan dao rezultate, te pitali da li se razvija dugoročna strategija na spriječavanju prosjačenja, s obzirom na to da se ulicama Sarajeva prosjaci kreću u većem broju.

Predsjednica Kosova u UN-u ‘razmontirala‘ Vučića: Pogledajte govor kojim je osvojila društvene mreže

Predsjednica Kosova u UN-u ‘razmontirala‘ Vučića: Pogledajte govor kojim je osvojila društvene mreže

Pored toga, građani i turisti su svjedoci i organiziranog prosjačenja koje se intezivira tokom dana vikenda.

Pitali smo nadležno ministarstvo i na koji način (na koje brojeve) je moguće prijaviti prosjačenje, a posebno ukoliko u tome učestvuju maloljetnici.

Nažalost, odgovor na naša pitanja do danas nismo dobili. Umjesto da odgovori medijima, Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo se oglasio putem Facebooka - upravo o ovom pitanju. I odgovornost prebacio na višu instancu.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

"S pojavom prosjačenja u Kantonu Sarajevo kontinuirano se borimo, ali na terenu se pokazuje da kaznena politika samo kroz prekršajne naloge i prekršajno sankcionisanje ne daje adekvatne rezultate.

Potrebna je organizovana akcija države sa viših nivoa kako bi se spriječila trgovina ljudima radi prosjačenja, jer ona ovdje ima takve karakteristike da na ulicama Sarajeva prose lica i iz drugih područja kao što su Visoko, Zenica, Kakanj.

Dolaze ovdje ujutro i na ulicama su tokom dana i navečer, što svakako narušava sliku grada i zbog čega je potrebno još više napora uložiti da se ta pojava što više suzbije", poručio je Katica.

Portal Radiosarajevo.ba nastavit će sa slanjem upita predstavnicima vlasti kako bi provjerili koliko je rezultata dao navedeni operativni plan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (21)

/ Povezano

/ Najnovije