Šta je Bosni i Hercegovini preostalo za otvaranje pregovora o članstvu u EU?

3
Radiosarajevo.ba
Šta je Bosni i Hercegovini preostalo za otvaranje pregovora o članstvu u EU?
Foto: EPA - EFE / Brisel (Ilustracija)

Naredne sedmice Bosna i Hercegovina trebala bi politički usaglasiti preostale uslove kako bi provela procedure usvajanja i omogućila Europskoj uniji da odluči o otvaranju pregovora o članstvu tokom marta, izjavio je za BHRT Edin Forto, ministar komunikacija i transporta BiH.

Od skraćene liste uslova usvojen je Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorističkih organizacije, te otvoreni pregovori sa Fronteksom. Preostalo je usaglašavanje Zakona o sprečavanju sukoba interesa i Zakona o sudovima.

Potrebno je još vrlo malo napora da bude usaglašen Zakon o sprečavanju sukoba interesa, vjeruje član radne grupe Predrag Kojović. Od 15 preporuka Evropske unije, većina je prihvaćena, a preostale su definicije kriterijuma u izboru članova komisije i pitanje nadležnosti.

Oglasili se iz OHR-a: Evo šta je Christian Schmidt rekao o napadu na povratnike u Gacku

Oglasili se iz OHR-a: Evo šta je Christian Schmidt rekao o napadu na povratnike u Gacku

"Moguće da će EU donijeti pozitivnu odluku i ako usvojimo ovakav zakon koji nije sasvim u skladu sa EU standardima, ali stvar je u našim rukama ja bih volio da mi uradimo svoj posao 100%", kazao je Kojović.

Evropska unija insistira na ustavnoj definiciji etničke raspodjele mjesta u Komisiji, dok HDZ BiH insistira na preciznijoj definiciji. S druge strane, SNSD insistira na očuvanju entitetske nadležnosti u ovoj oblasti. 

"Smatramo da sve ono u BiH što nije nadležnost BiH, mogu da se usvajaju zakonska rješenja koja se tiču isključivo institucija BiH. Ja sam o tome govorio i na sjednicama Doma naroda i nasjednicama svih drugih komisija", kaže Radovan Kovačević, delegat u Domu naroda PSBiH (SNSD).

No, postoje rezerve čak i u slučaju da Evropska unija odluči o otvaranju pregovora.

Njemački medij: Izvjesno zeleno svjetlo EU za BiH?

Njemački medij: Izvjesno zeleno svjetlo EU za BiH?

"Mi ćemo redefinisati svoju politiku ukoliko se to desi da dođe se do odobravanja pregovaračkog postupka bez datuma", kazao je predsjednik bh. entiteta RS Milroad Dodik.

S jedne strane postoji uvjerenje da će prevladati potreba Evropske unije da zbog globalne bezbjednosne krize uz minimum uslova prigrli region zapadnog Balkana. S druge nepomirljivi politički odnosi unutar Bosne i Hercegovine ne daju preveliku nadu u ispunjenje domaćeg zadatka.

Sjednica Vijeća ministara BiH zakazana je za sutra, 26. februar. Međutim, na dnevnom redu nema zakona čije usvajanje od BiH traži EU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije