EU / Šta donosi novi zakon? Lakše do posla u Njemačkoj, ali postoje i ograničenja

03. 01. 2020. u 11:41:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Zakon o useljavanju stručne radne snage u Njemačkoj će biti na snazi od 1. marta ove godine. Njime će se znatno olakšati rad za strance u ovoj evropskoj zemlji. Ali, postojat će i ograničenja.

Za građane država koje nisu članice Evropske unije bit će ukinuti ispiti prednosti i brže će dolaziti do viza.

Ispit prednosti je značio prednost za domaće radnike prilikom zapošljavanja. Umjesto toga, bit će priznate sve kvalifikacije bez obzira na stečeni nivo stručne spreme. Uslov je da kvalifikacija mora biti priznata. Pod kvalifikovanim profesionalcem će se podrazumijevati osobe sa stručnom spremom i studenti. Moći će se raditi poslovi za koje je neko kvalifikovan.

Zahtjevi za obradu viza bi trebali biti obrađivani po ubrzanom postupku. Vrijeme za zakazivanje termina u Ambasadi Njemačke i donošenje odluke o (ne)odobrenju vize bi trebalo biti znatno kraće.

Da bi zahtjev bio razmatran u ubrzanom postupku, bitno je da su nostrificirani diploma ili certifikat u Njemačkoj. Priznavanje kvalifikacija će se vršiti po pojedinačnim slučajevima kod nadležnih organa u Njemačkoj.

Zakon bi mogao otežati osobama starijim od 45 godina. Dozvolu za boravak u ovoj državi dobit će samo ako im ugovor o radu garantuje mjesečno bruto platu od 3.700 eura (blizu 7.400 maraka) da ne bi bili na teretu države zbog niskih penzija.

Zato će biti lakše mlađima od 25 godina, a koji žele da se obrazuju u Njemačkoj. Moći će ostati šest mjeseci u kontinuitetu. Do sada su mogli biti tri mjeseca.

Nužno će biti posjedovati certifikat o znanju njemačkog jezika, najmanje nivo A2, a za određene grupe B1. To zavisi od radnog mjesta i koliko će jezik biti potreban.

Svi koji budu podnijeli zahtjev za vizu, morat će da dokažu da mogu izdržavati sebe i članove porodice bez korištenja budžetskih davanja.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA