Šta će odlučiti: Delegati Parlamenta FBiH danas glasaju o neradnoj nedjelji 

8
Radiosarajevo.ba
Šta će odlučiti: Delegati Parlamenta FBiH danas glasaju o neradnoj nedjelji 
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Dom naroda PFBiH

Delegati Doma naroda Parlamenta Federacije BiH danas, 16. maja, održat će sjednicu, na kojoj bi trebali glasati o zakonima, kojima se uređuje poduzetnička infrastruktura u Federaciji BiH, potiče razvoj male privrede, uvodi neradna nedjelja, te reguliše djelatnost psihologa.  

Prijedloge zakona o poduzetničkoj infrastrukturi i poticanju razvoja male privrede već je usvojio Predstavnički dom. Na osnovu toga, ako delegati odobre ova dva zakonska rješenja bit će omogućeno da osmog dana od objave u Službenim novinama FBiH stupe na snagu.

Zakonom o poduzetničkoj infrastrukturi prvi put se u Federaciji uspostavlja zakonski okvir svih vidova poduzetničke infrastrukture. Namjera je da sistem poduzetničke infrastrukture čine poduzetničke zone, poduzetničke potporne institucije, tehnološki-poduzetnički centri i slobodne zone.

Tragično nevrijeme u Crnoj Gori: Kran ubio radnika, jedna osoba poginula od udara groma

Tragično nevrijeme u Crnoj Gori: Kran ubio radnika, jedna osoba poginula od udara groma

Ovim zakonom treba biti uspostavljen Registar poduzetničke infrastrukture kao integrirane elektronske baze podataka subjekata poduzetničke infrastrukture u FBiH. Oni postojeći subjekti bit će dužni da u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu zakona resornom ministarstvu podnesu zahtjev za upis u Registar.

Osim toga, Vlada kao predlagač ovog zakona smatra da je važno usvojiti ovo zakonsko rješenje jer "bez uređene i razvijene poduzetničke infrastrukture, mala i srednja preduzeća teško se mogu razvijati, kvalitetno organizovati, biti konkurentna, te povezivati u klastere i lakše nastupati na međunarodnom tržištu".

Cilj zakona o poticanju razvoja male privrede je stvaranje poslovnog okruženja koje će povoljno uticati na stvaranje novih i razvoj postojećih subjekata male privrede, te njihovo stabilno i uspješno poslovanje.

/ Anketa

Podržavate li uvođenje neradnih nedjelja za trgovine u BiH?
Rezultati

Ako Dom naroda prihvati nacrte zakona o unutrašnjoj trgovini, djelatnosti psihologa, te o izmjenama i dopunama Zakona o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova, bit će omogućeno da se upute u javnu raspravu, a potom izrade prijedlozi ovih zakonskih rješenja.

Nacrtom zakona o unutrašnjoj trgovini predviđa se da radnici u trgovini konačno približili tome da imaju neradnu nedjelju, dok se nacrtom o djelatnosti psihologa prvi put uređuje ova sistemski do sada neuređena oblast.

Kroz izmjene i dopune Zakona o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova želi se približiti kraju agonija stanara koji nemaju pravo na otkup nacionaliziranih stanova te im je ugroženo pravo na krov nad glavom. Također, delegati će se izjašnjavati i o predloženim izmjenama i dopunama tri zakona, Zakona o kontroli cijena, Zakona o izvršenju krivičnih sankcija u FBiH i Zakona o radu. Očekuje se i usvajanje Strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja Federacije Bosne i Hercegovine za period 2021. – 2027. godina, te prihvatanje zaduženja za Drugi projekat podrške zapošljavanja i projekt Gradski prijevoz u Sarajevu – B.

Sjednica bi trebala početi danas u 12 sati u zgradi Federalnog parlamenta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije