Sindikat obrazovanja: Aferim, Vlado KS, što brineš o nama da ne bismo postali prosjaci

6
Radiosarajevo.ba
Sindikat obrazovanja: Aferim, Vlado KS, što brineš o nama da ne bismo postali prosjaci
Foto: UNSA / Filozofski fakultet

Povodom završetka pregovora koje je vodila Koordinacija sindikata i Vlada Kantona Sarajevo oko povećanja plaće u 2022. godini, SSVOONK BiH Kantona Sarajevo daje sljedeće saopćenje:

"Izražavamo svoje najdublje nezadovoljstvo i razočarenje ukupnim ponašanjem Vlade Kantona Sarajevo i premijera Edina Forte u vođenju pregovora za utvrđivanje osnovice plaće za 2022. godinu.

Vlada Kantona Sarajevo je svojim cjelokupnim odnosom u ovim pregovorima jasno stavila do znanja da je obrazovanje ne zanima iako je to jedna od prioritetnih mjera i najznačajnija politika za koju se zalagala prilikom imenovanja. Time je pokazala da je priča o unapređenju obrazovanja, nauke i kulture samo „ŠARENA LAŽA“ i populistički mamac koji se već godinama reciklira u političkim programima partija koje čine ovo što se zove „TROJKA“.

Od samog početka i prije formalnog pokretanja pregovora, bilo je jasno da će Vlada izigrati radnike, jer je, prije utvrđivanja Nacrta budžeta za 2022. godinu, svjesno izbjegla da ispoštuje obaveze koje je sama potpisala u Kolektivnim ugovorima, tj. da prije utvrđivanja Nacrta na Vladi KS mora obaviti razgovor sa sindikatima, kao jedinim ovlaštenim zastupnicima radnika u vezi sa utvrđivanjem plaće za 2022. Kada je to svjesno zaobiđeno, a bila je zakonska obaveza, sve ostale aktivnosti, pregovori i dogovori sa sindikatima su bili, sasvim je jasno, obična farsa i predstava u režiji Premijera i ministara u Vladi Kantona Sarajevo.

Kada su podijelili novac predviđen Nacrtom budžeta za 2022., onda su pozvali sindikate na pregovore i doveli ih pred svršen čin, sa tvrdnjom da „PARA NEMA“ i da povećanje plaće radnicima u obrazovanju nije politički interes za Vladu Kantona Sarajevo!!!

Premijer Kantona Sarajevo izjavio je da je ovaj budžet pravljen u interesu građana, kao i u interesu pojedinih poslanika – nezavisnih, samostalnih, te da na taj način Vlada Kantona Sarajevo kupuje glasove poslanika kako bi mogli usvojiti budžet Kantona Sarajevo.

Ponude od 0 KM pa do 15 KM vrijeđaju inteligenciju radnika u obrazovanju, nauci i kulturi, a među njima je barem 70% visokoobrazovanih, koji su se cijeli život školovali i doškolovavali, vrlo često bez podrške vlasti, a sve sa ciljem da mladim pokoljenjima pruže kvalitetno obrazovanje.

Gotovo komično bilo je gledati premijera Edina Fortu kako, putem tweetera, facebooka i drugih socijalnih medija, slavodobitno saopćava svekolikoj javnosti da je sindikatima ponudio 5 ili 15 KM, kao da je to ponuda iz snova ili kao da taj novac daje iz vlastitog džepa.

Ovim putem obavještavamo javnost da Vlada Kantona Sarajevo, kao poslodavac od 2019. do 2021. godine, nije povećala plaću u obrazovanju, nauci i kulturi ni za jedan fening, a sada nam u 2022. godini nudi velikodušno 4,75%, kako bi nas „spasila“ od podivljale inflacije. „Aferim, Vlado Kantona Sarajevo, što brineš o nama da ne bismo postali prosjaci.“

Na našu žalost, kao i u nekim drugim prilikama ranije, političkim spletkama i pretpostavljamo, nemoralnim ponudama, „podobni“ pojedinci su izdali sindikalno jedinstvo, tako neophodno u ovom trenutku. Njima i njihovom članstvu, koje je takvo ponašanje podržalo, na čast, a nama pouka za ubuduće.

SSVOONK BiH Kantona Sarajevo stoji na principijelnom stajalištu da će iskoristiti sva zakonski dopuštena sredstva s ciljem poboljšavanja životnog standarda svojih članova, ali i svih radnika u srednjem obrazovanju, nauci i kulturi koje postupci Vlade Kantona Sarajevo ugrožavaju i prave socijalnim slučajevima.

Kantonalni odbor SSVOONK-a BiH ne pristaje na dalje urušavanje obrazovnog sistema kroz materijalno slabljenje zaposlenih u prosvjeti, nauci i kulturi te postavlja pitanje – zbog čega se rast budžeta i poreskih prihoda, čime sa Vlada KS stalno hvali, ne osjeti u životu radnika u obrazovanju, nauci i kulturi, kao i zbog čega se ekonomske politike, prijedlozi stabilizacije budžeta, politička razračunavanja i podjele po raznim osnovama prelamaju preko leđa naših radnika i građana Kantona Sarajevo?

Također, pitanje za Vladu i „trojku“ koja čini vlast – zašto je okrenula leđa prosvjetnim, naučnim i kulturnim radnicima u najtežem trenutku kada imamo najveći udar cijena na životni standard, a sve praćeno pandemijom COVID 19?

Ukoliko Vlada Kantona Sarajevo, ali i zastupnici u Skupštini KS, koji ovu i ovakvu Vladu podržavaju, nastave sa ovakvom politikom prema obrazovanju, nauci i kulturi, predlažemo da, kao inovativno rješenje, ukinu obrazovanje u Sarajevu i time pribave sebi dodatna sredstva za raznorazne projekte i predizborne kampanje. Samo ne znamo šta će tada biti sa djecom", zaključeno je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije