SSSBiH traži od direktora ArcelorMittala Zenica hitno povlačenje spornih odluka

Fena
SSSBiH traži od direktora ArcelorMittala Zenica hitno povlačenje spornih odluka

Iz Saveza samostalnih sindikata (SSS) BiH ističu da su "sa velikim iznenađenjem, razočarenjem i nevjericom" primili  informaciju da je uprava kompanije ArcelorMittal Zenica d.o.o. donijela Odluku o privremenom prekidu rada, faktičkom čekanju posla, i to za mjesec maj, juni i juli 2020. godine.

Da stvar bude gora, kako se navodi u saopćenju SSSBiH, odluka je donesena bez konsultacija sa Sindikatom ArcelorMittala Zenica na način propisan Zakonom o vijeću uposlenika, što je čini ništavnom.

Stoga SSSBiH od generalnog direktora ArcelorMittala traži da hitno i bez odlaganja povuče donesenu Odluku o uvođenju privremenog prekida rada u mjesecu maju, junu i julu 2020. godine i Odluku o privremenom prekidu procesa rada u ArcelorMittal Zenica d.o.o, te da se suzdrži od bilo kakvih mjera koje će imati negativne posljedice po materijalna prava radnika.

"Napominjemo da, ukoliko gore navedene odluke ne budu povučene, iste će biti predmetom osporavanja pred nadležnim sudom, a Sindikat će istovremeno koristiti i druge zakonske oblike sindikalne borbe kako bi zaštitio prava i interese radnika, u čemu će imati punu podršku Saveza samostalnih sindikata BiH ",  kaže se u upozorenju SSSBiH.

 Ddodaje se da je Sindikat ArcelorMittala Zenica  jedan respektabilan sindikat koji je do sada u mnogo slučajeva imao razumijevanja i konkretnim aktivnostima pokazao odgovornost kako prema kompaniji tako i prema svim izazovima s kojima se susretao ArcelorMittal Zenica d.o.o.,zajedno sa radnicima. 

"Vjerujemo da ćete ovo upozorenje shvatiti krajnje ozbiljno i da ćete povlačenjem gore navedenih odluka pokazati da vam je stalo do vaših radnika, te izbjeći zakonsku ali i moralnu odgovornost koja je u ovim vremenima daleko veća", kaže se u upozorenjeu SSSBiH upravi preduzeća.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije