Novalić podržava da Tužilaštvo "sve ispita", izašli iz posla i prodali firmu!

F. V.
Novalić podržava da Tužilaštvo "sve ispita", izašli iz posla i prodali firmu!
Photojoiner / Premijer Novalić podržava da Tužilaštvo

Nakon što je danas potvrđeno da Tužilaštvo Kantona Sarajevo "aktivno radi" na istražnim radnjama o poslovnim vezama kompanije Pretis, koja je u vlasništvu Vlade FBiH, te privatne firme Termo Metal Resist (TMR), koja je u vlasništvu porodice premijera FBiH Fadila Novalića i ministra energetike, rudarstva i industrije FBiH Nermina Džindića, komentar smo potražili od federalnog premijera. 

Tužilaštvo istražuje Pretis: Pod lupom i poslovanje s firmom Novalićeve porodice?

Tužilaštvo Kantona Sarajevo provodi istragu o poslovanju kompanije "Pretis" Vogošća. Navode da se istražuju poslovne veze Pretisa s kompanijom TMR, u vlasništvu i porodice premijera FBiH Fadila Novalića i federalnog ministra energije, rudarstva i industrije FBiH Nermina Džindića, u Tužilaštvu KS nisu mogli potvrditi. "Postoji predmet u Tužilaštvu koji se odnosi na Pretis.

U cijeli slučaj je pored Tužilaštva KS uključen i MUP KS. 

Kako prenose mediji, u cijeloj priči postoji sumnja da je Pretis kupovao određene dijelove od TMR-a, što se može dovesti u vezu s potencijalnim sukobom interesa. 

Novalić nije odgovarao na naše pozive i poruke, no iz krugova bliskih predsjedniku Vlade FBiH saznajemo da on podržava aktivnosti Tužilaštva Kantona Sarajevo, te "da očekuje da ispitaju sve okolnosti ovog slučaja".

"Neka Tužilaštvo KS radi svoj posao. Premijer podržava da se sve ispita, ali ne samo površinski, već detaljno", kazao izvor Radiosarajevo.ba blizak Novaliću.

Tužilaštvo KS istražuje poslovanje - undefined

PrtScr: Tužilaštvo KS istražuje poslovanje

Prema istom izvoru, premijer Novalić i ministar Džindić "su izašli iz tog posla".

Naime, kompanija je u međuvremenu prodana, te vlasnička struktura kompanije nije Termo Metal Resist nije onakva kakva se prikazuje u medijima. Tačnije, firma TMR više nije u vlasništvu porodice Novalić i ministra Džindića!

Provjerili smo ove navode. Prema podacima iz Registra poslovnih subjekata u BiH, vlasnik navedene kompanije je, zaista, Obnova Product d.o.o. Sarajevo. Ukupna vrijednost kapitala iznosi 378,341.01 KM.

Kao direktor je naveden Damir Srkalović, a prokurist Denis Ramić.

Kompanija Obnova Product d.o.o. Sarajevo nalazi se u ulici Radenka Abazovića 2, u sarajevskom naselju Stup.

Kao vlasnica kapitala i direktorica navodi se Bejda Ramić, koja se navodi i kao vlasnica hotela Ada u istoimenoj ulici, ali i na Bjelašnici.

Na pitanje zašto je kompanija prodata, izvori bliski Novaliću su nam potvrdili da je to učinjeno jer je kompanija u dvije godine ostvarila gubitak od ukupno 35.000 KM. S druge strane, tvrde da je teško javnosti objasniti da je neko u ovoj zemlji "dovoljno patriota da je spreman ići u gubitke kako bi pomogao jednu državnu firmu poput Pretisa", a to je prema našim sagovornicima, bio osnovni cilj premijera Novalića!

Da li je to tako, naravno, pokazat će istraga koja je u toku. Ali potpuno shvatamo da premijer ni samom sebi nije mogao objasniti kako je moguć ovakav poduhvat u današnje vrijeme.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije