Srna-Bajramović: Vrijeme je da sudove dovedemo pred vlastiti sud časti

F. Z.
Srna-Bajramović: Vrijeme je da sudove dovedemo pred vlastiti sud časti
FOTO: Radiosarajevo.ba / Segmedina Srna - Bajramović
Na vanrednoj sjednici Vlade Kantona Sarajevo koja je održana danas u zgradi Vlade govorilo se o bezbjednosti u Kantonu Sarajevo.

Uoči same sjednice Vlade Kantona Sarajevo razgovarali smo sa zastupnicom SDP-a, Segmedinom Srna-Bajramović, a ona je istaknula kako je krajnje vrijeme za konkretne poteze.

"Bojim se da već godinama sistem ignoriše vlastite slabosti, promovirajući kroz izvještaje lažnu sliku o zadovoljavajućem stanju sigurnosti u našem društvu. Sve veći broj alarma, kamera, zaključanih haustora u stvari predstavljaju životne argumente koji demantuju tvrdnje vlasti, a MUP Kantona Sarajevo je postao statistički zavod djela koja se dešavaju u Sarajevu. Nije više vrijeme za rasprave, nego konkretne poteze.

Opet, po ko zna koji put, u javnosti čujemo buku zahtjeva za pravdom, hitnim hapšenjem i brutalnim kažnjavanjem počinitelja koja će, bojim se, brzo utihnuti u raljama naše birokratije, te nemoćnih i otužnih odnosa poluga sistema pravde koji već odavno svojim kontaminiranim odnosima i hroničnom neefikasnošću u djelovanju podstiču sve brutalnije oblike kriminala u našem društvu. Vrijeme je da svi zajedno shvatimo da je sigurnost naša zajednička odgovornost, u kojoj je policija samo prva na liniji.

Dok god ne uozbiljimo kaznenu politiku i rad tužilaštava, sudove konačno dovedemo pred vlastiti sud časti, bojim se da ćemo stalno tapkati u mjestu i okupljati se na godišnjice, i sazivati nove sjednice nakon svakog novog slučaja. Sve ukazuje da građani počinju sami da se čuvaju, sami se organizuju i to bi bila najgora faza koja će se destiti u našem kantonu, ako građani shvate da ih sistem ne može štititi, a da to sistem jednostavno ne registruje", rekla je Srna-Bajramović za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije