Svim muslimanima / Sretni i berićetni praznični dani: Bajram šerif mubarek olsun!

15. 06. 2018. u 08:02:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Redakcija portala Radiosarajevo.ba svim vjernicima islamske vjere želi Bajram šerif mubarek olsun!

Muslimani širom svijeta danas proslavljaju prvi dan Ramazanskog bajrama. Najveći muslimanski praznik nastupio je nakon jednomjesečnog posta koji je trajao tokom mjeseca ramazana, a, jedan od najvećih vjerskih muslimanskih blagdana, širom Bosne i Hercegovine, ali i svijeta, dočekuje se u porodičnom okruženju.

Ovaj praznik predstavlja i posebnu radost za djecu. Bajram banka ili bajramluk je nešto što se čeka i čemu se raduje. Običaj je da djeca obilaze stariju rodbinu i komšije i da budu darivani novcem, čokoladom ili bombonama. Nekada su bile popularne "šećerke". Djeca su nekada roditeljima Bajram čestitali ljubljenjem u desnu ruku, a roditelji uzvraćaju djeci ljubljenjem u čelo i darivanjem uz hajr-dovu. Taj običaj se u BiH ponegdje očuvao do danas.

U džamijama širom BiH ovog jutra je klanjan bajram-namaz, proučene su dove. Ezan za sabah-namaz oglasio se u 4.30, a bajram-namaz počeo u 5 sati i 41 minutu. Centralni bajramski program Muftijstva sarajevskog organiziran je u Carevoj džamiji u Sarajevu.

Prvi dan Bajrama se provodi u krugu porodice koja se okuplja kod najstarijih članova, drugi dan se obilaze mezarja. Drugi dan Bajrama je ujedno i Dan šehida, dok je treći dan predviđen za druženje s prijateljima i poznanicima.

Ramazanski bajram pada na prvi dan mjeseca ševvala, desetog od dvanaest mjeseci hidžretskog kalendara.

Bajram šerif mubarek olsun!

NEMA KOMENTARA