Najveći iftar na Balkanu u Konjević Polju: Poruke zajedništva poslane iz Podrinja

A. B.
Najveći iftar na Balkanu u Konjević Polju: Poruke zajedništva poslane iz Podrinja
FOTO: Radiosarajevo.ba / Iftar u Konjević Polju 2018. godine
Veliki broj muslimana okupio se u 28. noći ramazana, 11. juna, u Konjević Polju, gdje je upriličen jedan od najvećih zajedničkih iftara na Balkanu. Samom iftaru prisustvovalo je više hiljada gostiju.

Simbolično, ovaj događaj je organiziran na mjestu gdje je tokom agresije ubijen veliki broj Bošnjaka, a danas se na istom mjestu slave život i napredak nove generacije.

Tim povodom, tuzlanski muftija Vahid ef. Fazlović poslao je okupljenima posebnu ramazansku poruku, u kojoj je naglasio važnost molitve koja se upućuje tokom ramazana.

"Skoro smo upućivali dove i čekali ramazan, a sad smo već u danima ramazana kad se zahvaljujemo Bogu što smo istrajali u ibadetima posta, iftara i zajedništva. Ramazansko blago je neizbježno. Već smo blizu kraja ramazana i vrijeme je da jedni drugima čestitamo i neka vam je hairli sinoćnja noc, Lejletul-kadr. Neka dragi Bog primi naše dove, jer je post nasa izdržljivost. Postač stiče snagu da bude strpljiv, jer je post pola naše strpljivost. Večeras smo pokazali našu istrajnost i ovdje smo došli u pohode našoj domovini i zijaret našoj braći", istaknuo je ef. Fazlović.

I organizatori ovog iftara prezadovoljni su velikim zajedništvom koje je prikazano u Konjević Polju te su poslali poruke za sve građane BiH.

"Zahvaljujem se svima koji su večeras ovdje došli. Ovaj iftar je prvenstveno za postače i ne smijemo dozvoliti da on prerasta u političku promociju, već ga organiziramo za ljude Podrinja. Ne smije nas iftar dijeliti na ove i one ljude, on nas mora zbližiti i pokazati da je ovaj narod konačno došao pameti. Konačno moramo shvatiti da moramo ostati u zajedništvu", dodao je predstavnik Udruženja građana Srednje Podrinje Azmir Husić.

Posljednji se na ovom iftaru prisutnim obratio federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice Emir Ramić koji se također zahvalio svima na posjeti, istaknuvši da se raduje i narednim iftarima koji će pokazati zajedništvo.

"Hvala svima koji su večeras podijelili svoju radost s nama. Ovaj događaj polako prelazi u historiju i drago mi je da smo u stanju organizirati jedan ovako veliki događaj. Nekada osim nedostatka novca, nedostaje i ideja, a mi toga zaista imamo. U narednom periodu ćemo se truditi da nastavimo trend povezivanja Podrinja i ovo u Konjević Polju će sigurno postati tradicija", zaključio je ministar Ramić.

Zanimljivo je i to da je građane na ovaj iftar pozvao i ratni komandant Srebrenice Naser Orić, koji je uvelike doprinio organizaciji i promociji ovog događaja.
 
Pored brojnih gostiju iz cijele regije i svijeta, iftaru su prisustvovali i potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić, državni parlamentarac Senad Šepić, bivši načelnik Srebrenice Ćamil Duraković, bivši bh. reprezentativac Vedad Ibišević, državni parlamentarac Sadik Ahmetović, poznati bh. pjevač Armin Muzaferija, dok je goste prigodnim programom počastio i Eldin Huseinbegović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije