Šetnja Mostarom: Pop, imam i fratar u druženju s djecom

Radiosarajevo.ba
Šetnja Mostarom: Pop, imam i fratar u druženju s djecom

S ciljem promoviranja važnosti međusobnog uvažavanja i upoznavanja, nastavnica Islamske vjeronauke, Elvedina Kazazić i nastavnik Pravoslavne vjeronauke, Radivoje Krulj, učenike su vodili u džamiju u Cernici, u crkvu Sv. Petra i Pavla, te u Sabornu crkvu, piše Bljesak.info.

U obilasku su sudjelovali učenici trećeg i petih razreda u pratnji svojih učitelja Majdice Tanović, Arnesa Sinovića i Minele Gološ. Prvo su posjetili džamiju u Cernici u kojoj ih je dočekao džematski imam Enver ef. Husnić koji je učenike upoznao sa historijom džamije.

Djeca-obilazak2.jpg - undefined

Foto: Bljesak.info

Nakon posjete džamiji obišli su crkvu Sv. Petra i Pavla, gdje im je domaćin bio fratar Ante Marić koji je djeci na zanimljiv način predstavio prošlost te crkve.

Nakon posjete Franjevačkoj crkvi učenici su imali priliku posjetiti i pravoslavnu Sabornu crkvu Svete Trojice u Mostaru. O historiji ove crkve učenicima je pričao sveštenik Radivoje Krulj. 

''Ova, malo drugačija šetnja gradom oduševila je učenike. U svakom trenutku su uživali. Posebno ističemo srdačan doček koji smo dobili pri ulasku u objekte koje smo posjetili. Drago nam je što smo pobliže upoznali tradiciju i historiju drugih vjera. Učenici su imali priliku dobiti odgovore na sva pitanja, a bilo ih je mnogo. Svi smo izvukli pouku da ljude ne trebamo dijeliti prema religiji, već na dobre i loše. Ponosni smo što u Bosni i Hercegovini, a posebno u Mostaru žive ljudi različitih religija i to je nešto što našu domovinu čini toliko posebnom'', poručili su organizatori za Bljesak.info.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije